Potrebno:
- 1 kg integralnog brašna
- 1/2 litre vode
Pomešati mikserom brašno i vodu pa nastaviti da mesite rukama.
Dobijenu jufku umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider da odstoji 30min.
Izvaditi testo i početi ispiranje hladnom pa toplom vodom. Voda će biti bela pa je potrebno da se ispira i mesi dok voda ne bude čista.
Hladna voda steže gluten a topla pomažebržem ispiranju skroba.
Slobodno perite sejtan kao da perete sundjer :) i ispirajte obavezno hladno-toplo.
Dobićemo masu nalik gumi.
Oblikovati seitan po želji: pljeskavica, ćevap ili jednostavno komad koji će se kasnije seći.
Pripremiti lonac i 1 1/2 litar vode. Dodati so, biber, lovor i začine po želji (šitake pečurke, bosiljak , origano, soja sos, tamari sos, beli luk, djumbir , kombu algu...)
Sejtan se kuva 45 minuta.
Nakon toga je spreman za upotrebu ili se može sačuvati nekoliko dana potopljen u vodi u frižideru.
Sejtan je zamena za meso , i koriste ga ljudi koji nisu alergični na gluten.
Od njega se pravi gulaš, šnicle, sendviči, dodatak je jelima sa povrčem u vidu kocki nalik mesu, dodatak je sosovima za špagete, dinsta se , kuva se , prži se....
U ovom receptu ja sam koristila pola mere znači 500kg integralnog brašna.
Od 500kg dobije se sirova masa od 120-150 grama.
Video kako se pravi seitaj:
http://www.youtube.com/watch?v=mRNxKKOncY4
7 коментара:
hmmm... jos nisam probao sam da pravim seitan. mozda i probam posle ovog detaljnog uputstva! lep blog:)
Pohvale... obožavam seitan, samo ga kupujem u bio shopu... nisam se smela usuditi da ga sama napravim.
Pa i meni je trebalo duže vreme da se odlučim da probam , ne znam zašto .. a ustvari je vrlo jednostavno.
Recept za pravljenje sejtana je super. Danas smo ga pravili i imali za ručak.
Odlično si objasnila, muž kaže da je bolji nego kupovni, tj. operacija uspela !!!
Odlicno! Cesto ga pravim, ali se nisam setila staviti na blog ;) Bas dobro, linkovacu Vas recept na http://sandrinmlin.blogspot.com/ Pozdrav!
Postovanje,
da li moze integralno brasno od celog zrna?
Постави коментар