понедељак, 27. јул 2009.

Kuvani krompir sa sirom i prelivom



Potrebno:

- nekoliko krompira
- sitan sir
- peršun
- beli luk
- maslinovo ulje
- paradajz
- masline


Skuvati krompir. Iseći peršun i beli luk i pomešati sa maslinovim uljem. Krompir preseći na pola pa i tu polovinu malo zarezati nožem i posuti sirom. Sve preliti maslinovim uljem, peršunom i belim lukom. Posoliti. Ukrasiti paradajzom, maslinkama, paprikom .


Povrćni doručak




Potrebno:

- kuvani ovas
- malo peršuna
- sveže šiitake nekoliko komada
- jedna šargarepa
- jedan kukuruz kuvani
- nekoliko cvetova karfiola sirovog
- nekoliko cherry paradajzića

- tamari
- susam i lan

Iseckati peršun, karfiol, šiitake, prepoloviti paradajz, narendati šargarepu.
Preliti sa malo tamarija i posuti sa susamom i lanom.

субота, 25. јул 2009.

Prasići sa Coolinarke





Ove slatke Prascice za srecu koje je pravila oblakica
pronašla sam na Coolinarkinom sajtu.
Ukusni, slatki i idealni za druženje cele porodice. Ne mogu reći da se prave brzo ali vredi svaki momenat, pravili smo ih svi i tata i ja i deca... jedan muti blance, jedan pravi uši , jedan krugove izvlači sa čašom , jedan sve to uništava :))))

Preporučujem kad imate vremena da se zezate , uživaćete i u druženjiu i u ukusu.

Recept (prekopiran sa sajta) :


Sastojci

Dizano tijesto
400 gr integralnog brašna
1 pak suhog kvasca
1 jaje
2 dl kiselog vrhnja
1 dl toplog mlijeka
prstohvat soli


Prhko tijesto
150 gr brašna
100 gr margarina
malo soli


Nadjev
po želji sira (npr. gouda)
po želji umaka od rajčice
po želji origana

Za spajanje i premazivanje
1 bjelanjak
1 žumanjak + mlijeko






Priprema

Od navedenih sastojaka najprije zamijesite dizano tijesto i ostavite na toplom da se diže. U međuvremenu zamijestite prhko tijesto te ih pomiješajte i dobro zajedno izradite na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte tijesto i kalupom ili čašom izrezujte krugove (moji su bili promjera 7-8 cm ali mogu biti i manji i veći, po želji).

Sir naribajte, dodajte umak od rajčica i origano. Ovaj dio možete mijenjati kako vama paše. Npr. dodati u tu smjesu neku salamu ili šunku ili povrće (papriku, luk..) ili promijeniti sir (gorgonzola bi bila savršena) itd. Napunite praščiće onim što volite.

Polovicu krugova posložite na lim (na masni papir najbolje) i stavite na njega nadjeva koliko želite. Rubove tijesta premažite razmućenim bjelanjkom, pokrijte preostalim krugovima i dobro stisnite. Od ostalog tijesta izrežite manje krugove (nekih cca. 4 cm), prerežite da dobijete po 4 trokutića, premažite bjelanjkom i “zalijepite” uši. Isto tako napravite male krugove za njuškice. Čačkalicom napravite oći i nosnice i umetnite, po želji, kumin ili zrnca papra ili klinčiće. Kada se sve to još malo digne premažite žumanjkom, umućenim sa malo mlijeka. Pecite 20 do 25 minuta na 170-200 stupnjeva Celzija.























четвртак, 23. јул 2009.

Voćni doručak od žitarica i voća

Potrebno:

- skuvani integralni pirinač
- skuvano žito
- razno voće
- susam , badem, suvo groždje

U skuvane žitarice malo prohladjene ili ako ste kuvali prethodnog dana podgrejati ih, dodati seckano razno voće ( breskva, kajsija, lubenica, kruška...) , suvo groždje, susam , badem. Dobro promešati i služiti.

среда, 22. јул 2009.

Jela iz woka - brokoli i krompir



Potrebno:

- brokoli........... jedan veći cvet
- krompir.........2 komada veća
- mladi luk........1



Na malo ulja, ja sam koristila sojino ulje, propržiti krompir pa kada se zarumeni dodati luk i brokoli cvetiće.






Sve prodinstati 10ak minuta. Ja volim kada je povrće brokoli malo živkasto.
Posluženo uz pirinač i sočivo. Preliti sa tamaroijem ili soja sosom po želji.




субота, 11. јул 2009.

Pita od graham brašna




Potrebno:

- graham brašno...............16 kašika
- kiselo mleko ...................jedno
- ulje...................................1 dl
- jogurt...............................1 dl
- jaja....................................3 kom
- prašak za pecivo............ 1 kesica
- šaka sira
- semenke za posipanje
- so



Sve sastojke pomešati. Posuti semenkama.



Peći dok ne porumeni , probati čačkalicom. Najbolje je ako ima vremena da malo odstoji i ohladi se, ali to kod nas nije slučaj :))). Odlična je i sutra dan.

петак, 10. јул 2009.

Musaka od karfiola , brokolija i tikvica



Potrebno:

karfiol...................jedan manji
brokoli..................jedan manji
tikvica..................jedna
kiselo mleko ......1 kom
jogurt...................2 dl
mirodjija..............1 veza
beli luk.................3 čena
jaja....................... 2-3 komada


Razdvojiti karfiol i brokoli na cvetiće, tikvicu iseckati na kockice. Staviti u pleh.



U činiji promešati:
jaja, kiselo mleko, jogurt, so, mirodjiju seckanu, beli luk seckan.



Preliti preko povrća, sve promešati rukama ili kašikom i posuti malo palente.



Peći urerni 30ak minuta ili dok fino ne porumeni.


четвртак, 9. јул 2009.

Popara pita by Mamajac

Evo napokon da postavim slike, pravili smo Popara pitu već nekoliko puta. Ja sam stavljala vodu umesto mleka ili sojino mleko. Napravila sam običnu varijantu sa sirom. Deca su načisto poludela za ovom "pitom". Moramuvek da sakrijem nekoliko parčića jer se meni još više svidja ali sutra dan kada baš odstoji.

Odlična stvar hvala Mamajac . Recep ćete naći ovde Slana popara pita na blogu Cooks and Bakes.
Ima i slanih i slatkih...

A ovako smo mi pravili:

Sastojci:
300 g starog crnog hleba
500 ml vode ili sojinog mleka
2-3 jaja
malo soli
100-150 g sira
2 kašike susama i lana

Postupak:
1. Uključiti rernu na 200°C
2. Hleb iscepkati, naliti vodom ili biljnim mlekom , izmešati. Dodati jaja, posoliti, izmešati i ostaviti 10-15 minuta da hleb upije tečnost.
3. Umutiti sir sa smesom i sve posuti susamom.
4. Peći na višoj temperaturi dok gornja površina ne dobije lep zlatan ton. Ja sam pekla 30ak minuta na 200 .Pustiti da se malo ohladi, mnogo je lepša blago topla nego vruća.










Salata od blitve i krompira

Potrebno:

- mladi krompirići
- 2-3 veze blitve
- maslinovo ulje
- so, beli luk
- maslinke



Skuvati mlade krompiriće , obariti blitvu.
Kada se krompirići prohlade iseći ih na pola, iseckati blitvu , dodati seckani beli luk, preliti maslinovim uljem i ubacit malo maslinki. So i biber po želji.

Mi smo uz to jeli kukuruz šećerac....