Potrebno:
- 1 kg integralnog brašna
- 1/2 litre vode
Pomešati mikserom brašno i vodu pa nastaviti da mesite rukama.
Dobijenu jufku umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider da odstoji 30min.
Izvaditi testo i početi ispiranje hladnom pa toplom vodom. Voda će biti bela pa je potrebno da se ispira i mesi dok voda ne bude čista.
Hladna voda steže gluten a topla pomažebržem ispiranju skroba.
Slobodno perite sejtan kao da perete sundjer :) i ispirajte obavezno hladno-toplo.
Dobićemo masu nalik gumi.
Oblikovati seitan po želji: pljeskavica, ćevap ili jednostavno komad koji će se kasnije seći.
Pripremiti lonac i 1 1/2 litar vode. Dodati so, biber, lovor i začine po želji (šitake pečurke, bosiljak , origano, soja sos, tamari sos, beli luk, djumbir , kombu algu...)
Sejtan se kuva 45 minuta.
Nakon toga je spreman za upotrebu ili se može sačuvati nekoliko dana potopljen u vodi u frižideru.
Sejtan je zamena za meso , i koriste ga ljudi koji nisu alergični na gluten.
Od njega se pravi gulaš, šnicle, sendviči, dodatak je jelima sa povrčem u vidu kocki nalik mesu, dodatak je sosovima za špagete, dinsta se , kuva se , prži se....
U ovom receptu ja sam koristila pola mere znači 500kg integralnog brašna.
Od 500kg dobije se sirova masa od 120-150 grama.
Video kako se pravi seitaj:
http://www.youtube.com/watch?v=mRNxKKOncY4
hmmm... jos nisam probao sam da pravim seitan. mozda i probam posle ovog detaljnog uputstva! lep blog:)
ОдговориИзбришиPohvale... obožavam seitan, samo ga kupujem u bio shopu... nisam se smela usuditi da ga sama napravim.
ОдговориИзбришиPa i meni je trebalo duže vreme da se odlučim da probam , ne znam zašto .. a ustvari je vrlo jednostavno.
ОдговориИзбришиRecept za pravljenje sejtana je super. Danas smo ga pravili i imali za ručak.
ОдговориИзбришиOdlično si objasnila, muž kaže da je bolji nego kupovni, tj. operacija uspela !!!
Аутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиOdlicno! Cesto ga pravim, ali se nisam setila staviti na blog ;) Bas dobro, linkovacu Vas recept na http://sandrinmlin.blogspot.com/ Pozdrav!
ОдговориИзбришиPostovanje,
ОдговориИзбришиda li moze integralno brasno od celog zrna?