четвртак, 15. јануар 2009.

Seitan - pšenično meso

Potrebno:

- 1 kg integralnog brašna
- 1/2 litre vode



Pomešati mikserom brašno i vodu pa nastaviti da mesite rukama.

Dobijenu jufku umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider da odstoji 30min.








Izvaditi testo i početi ispiranje hladnom pa toplom vodom. Voda će biti bela pa je potrebno da se ispira i mesi dok voda ne bude čista.

Hladna voda steže gluten a topla pomažebržem ispiranju skroba.




Photobucket



Slobodno perite sejtan kao da perete sundjer :) i ispirajte obavezno hladno-toplo.

Photobucket

Dobićemo masu nalik gumi.

Photobucket

Oblikovati seitan po želji: pljeskavica, ćevap ili jednostavno komad koji će se kasnije seći.

Photobucket

Pripremiti lonac i 1 1/2 litar vode. Dodati so, biber, lovor i začine po želji (šitake pečurke, bosiljak , origano, soja sos, tamari sos, beli luk, djumbir , kombu algu...)

Photobucket


Sejtan se kuva 45 minuta.

Nakon toga je spreman za upotrebu ili se može sačuvati nekoliko dana potopljen u vodi u frižideru.

Photobucket

Sejtan je zamena za meso , i koriste ga ljudi koji nisu alergični na gluten.

Od njega se pravi gulaš, šnicle, sendviči, dodatak je jelima sa povrčem u vidu kocki nalik mesu, dodatak je sosovima za špagete, dinsta se , kuva se , prži se....

U ovom receptu ja sam koristila pola mere znači 500kg integralnog brašna.
Od 500kg dobije se sirova masa od 120-150 grama.



Video kako se pravi seitaj:
http://www.youtube.com/watch?v=mRNxKKOncY4


7 коментара:

  1. hmmm... jos nisam probao sam da pravim seitan. mozda i probam posle ovog detaljnog uputstva! lep blog:)

    ОдговориИзбриши
  2. Pohvale... obožavam seitan, samo ga kupujem u bio shopu... nisam se smela usuditi da ga sama napravim.

    ОдговориИзбриши
  3. Pa i meni je trebalo duže vreme da se odlučim da probam , ne znam zašto .. a ustvari je vrlo jednostavno.

    ОдговориИзбриши
  4. Recept za pravljenje sejtana je super. Danas smo ga pravili i imali za ručak.
    Odlično si objasnila, muž kaže da je bolji nego kupovni, tj. operacija uspela !!!

    ОдговориИзбриши
  5. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicno! Cesto ga pravim, ali se nisam setila staviti na blog ;) Bas dobro, linkovacu Vas recept na http://sandrinmlin.blogspot.com/ Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Postovanje,
    da li moze integralno brasno od celog zrna?

    ОдговориИзбриши