субота, 27. јун 2009.

Ajme koliko nas je - Pirinač

"Ajme, koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije.
Igra je započela u avgustu 2008, na inicijativu food blogerke Monsoon.

Pirinač i to integralni ... obožavam kod nas se skoro svakodnevno nalazi na trpezi u jelima u supama , kao prilog , kao kroketi ma na sve načine...... tako da mi se baš svideo tvoj izbor domaćice Cosmo2503 sa bloga Cooketa. :)))))

Izabrala sam sledeće recepte:

Loptice od integralnog pirinča

recept pogledajte Ovde







Integralni pirina sa šitake pečurkama i povrćem

recept pogledajte Ovde

Photobucket

Sutlijaš sa kokosovim mlekom

recept pogledajte Ovde

Loptice od integralnog pirinča

Potrebno:

- kuvani integralni pirinač
naravno loptice se mogu praviti i od bilo kog drugog pirinča
- umeboši šljiva
- semenke lana, golice, susama, suncokreta
- soja sos



Pirinač izgnječiti viljuškom i ohaditi u frižideru.



Promešati ga i početi sa pravljenjem loptica.

Semenke prepeći na suvom tiganju i usitniti.






Valjati loptice u semenke i redjati. U neke loptice samo utisnuti komadić umeboši šljive.







Loptice umakati u soja sos.

петак, 26. јун 2009.

Jaje u hlebu

Potrebno:

- stari hleb nekoliko parčića
- koliko parčića toliko jaja



Iseći malo deblje parčiće hleba. Izbušiti rupu po sredini.



Zagrejati tiganj sa malo ulja i prepeći jednu stranu hleba, okrenuti drugu i polako staviti polomljeno jaje.




Pržiti dok se ne uhvati kora na donjoj strani tako da nam žumance ne iscuri pa okrenuti polako na drugu stranu i nju zapeći.



Kada su obe strane pržene izvaditi jaje i posuti sa kačkavaljem što i nije neophodno...
Jaje je će ostati unutra rovito a hleb ukusan i krckav.





Repete, repete, repete...... :))))))))))))

четвртак, 25. јун 2009.

Sutlijaš sa kokosovim mlekom

Potrebno:

- 1 šolja pirinča ja uvek koristim integralni
- 4 šočke kokosovog mleka
- 1 kašika kokosovog brašna
- 3 kašike žutog šećera

Kokosovo mleko napraviti po sledećem receptu:

Domaće kokosovo mleko

zatim u ekspres lonac sipati opran integralni pirinač, kokosovo mleko , kašiku kokosovog brašna i šećer. Kuvati 30-45 minuta. Takodje se može kuvati i u običnoj šerpi uz povremeno mešanje i dodavanje kokosovog mleka po potrebi.

FBI rukavice Maslinka

Blog koji ovaj mesec istrazujemo je blog koji jako volim da posećujem jer uvek ima interesantnih recepata i ideja a to je Maslinka. Igru je pokrenula mamajac sa blog Cooks and Bakes .


Ja sam izabrala nekoloko recepata, iskreno da imam malo više vremena napravila bi i one Kukuruzne tortilje punjene brokolijem to mi je bio favorit ali sam baš bila u gužvi.

Evo šta sam izabrala:


Prvo,

Pita od prosa

već svi znaju i puno nas ju je već pravilo, ovaj put samo u kalupu srce...





Drugo ,

Polpete

izabrali smo Polpete od brokolija i šampinjona. Inače, često pravim krokete od žitarica i povrća ali do sada nisam stavljala brokoli i veoma sam zadovoljna ukusom....



Jedino što sam ih ja pekla u rerni a ne pržila









Treće,

Aromatična palenta i srca od ementalera

ja volim palentu na sve moguće načine i često se jede za večeru a moj muž kad je čuo da će biti i pohovanog kačkavalja.... medjutim tek sutra za ručak.... jedva je dočekao...
Palenta je bila divna. U mojoj verziji je sirovi paradajz i bez mesa...




srca od ementalera

samo što su kod mene krugovi jer sam imala jako malu modlu srce i odlučih se da napravim krugove sa čašom... Umočila sam kačkavalju brašno+jaje+prezlu+jaje+prezlu :)))) i ostavila u zamrzivaču da prenoći do sutra







Ove smo već počeli da jedemo ali sam morala da prekinem i slikam ovaj divni kačkavalj koji se super istopio... dupli poh i to što je sve zamrznuto pečeno dalo je najbolji pohovani kačkavalj ikad....

среда, 24. јун 2009.

Namaz od semenki suncokreta

Potrebno:

- 1/2 šolje suncokreta sirovog očišćenog
- 2-3 kaške bundevinog ulja ili nekog drugog po želji
- sok od pola limuna
- peršun ili mirodjija




Semenke potopiti preko noći. Isprati. Izblendovati sa uljem, sokom od limuna dodati malo soli i neki začin mirodjija , peršun , bosiljak..... Po potrebi dodati malo vode. Ako volite dodati čen belog luka i izblendovati.

недеља, 21. јун 2009.

Sendvič

Potrebno:

- nekoliko parčića hleba
- paradajz
- sojin majonez
- čičoka
- peršun

Domaće kokosovo mleko

Potrebno:

- kokos mleveni (ima ga u bilo kojoj prodavnici)
- voda



Nekoliko supenih kašika kokosa 2-3 sipati u blender sa malo vrele vode i usitniti.


Smesu sipati u šerpicu, dodati još vode, ako dodamo 2-3 dcl biće jače ako dodamo više od toga biće blaže kako ko voli. Prokuvati.



Procediti na cediljku. Gotovo... mleko je predivnog ukusa.



Može i druga varijanta. Kokos ostaviti da odstoji u vodi , izblendovati i procediti. Nema kuvanja.

четвртак, 18. јун 2009.

Kelj i sočivo

Potrebno:

- glavica kelja
- sočivo
- crni luk
- nekoliko šargarepa
- malo integralnog pirinča
- peršun



Prodinstati crni luk pa dodati pririnač i sočivo.



Iseckati kelj u drugi lonac i prokuvati 15ak minuita. To mi je davno neko rekao da radi sa keljom da ne bi bio gorak. Onda krelj prebaciti u lonac u kom distamo luk, dodati šargarepu i naliti vodu. Posoliti, pobiberiti.




Kuvati 45 minuta dok kelj ne omekša i sočivo se ne skuva.
Dodati peršun po želji pred sam kraj kuvanja.


субота, 13. јун 2009.

Varivo od tikvica

Potrebno:

- šargarepa
- beli luk
- tikvica
- mirodjija
- paradajz sok



Prodinstati beli luk. Dodati šargarepu sečenu na krugova i tikvicu sečenu na polumesece.



Prodinstati sve zajedno. Dodati paradak sok, so i kuvati 10 minuta pa dodati iseckanu celu vezu mirodjije sve zajedno kuvati još 5 minuta.




Posluženo uz kukuruz i ovas i salatu od cvekle.

четвртак, 11. јун 2009.

Majonez od soje

Potrebno:

- sirova soja
- so
- limun
- voda



Nikada ne radim po meri nego odokativno jer neko voli da majonez bude masniji , kiseliji , slaniji.

Samleti 100 gram soje u brašno. Staviti u šerpu i dodati vodu, kuvati i po potrebi dodavati po malo vode. Kuvati 15ak minuta , smesa traba da bude gušća.



Ostaviti da se ohladi.

Kada je soja ohladjena staviti u blednder dodati 5-6 kašika ulja, so, nacediti malo limuna i umutiti.
Probatipa po želji dodavati još limuna, ulja ili soli.

Evo i ruska salata ... grašak, šargarepač kiseli krastavci, krompir i sojin majonez....m.m.m.m.m..

среда, 10. јун 2009.

Kiflice sa sirom

Evo i mog recepta po kom pravim kiflice.
Mamin proveren recept ne može da omane a i vrlo brz i lak.

Ovo je ovako specijalno bilo za goste malo da promenimo, kiflice su prazne i u njima po šnit paradajza i maslinke.






Potrebno:

- 900 grama brašna - može mešavin crno i belo, graham..
- 1 jaje
- 1/2 l mleka - može sojino
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kvasac
- čaša ulja


Mleko sojino ili obično smlačiti, dodati kašiku šećera i rukom rastopiti kvasac.
Brašno sipati u činiju , dodati so, jaje, preliti mlekom i kvascem i šoljom ulja. Sve sada umesiti.





Masa će biti lepljiva ali nema veze, lepo umesiti i staviti na pobrašnjavljenju podlogu i podeliti na nekoliko jufki.



Znači, ne čeka se da testo naraste , odmah se mesi, mota i stavlja u rernu.




Razvući testo da bude krug i seći trouglove, filovati sa sirom ili već čime god želite, spanaćem , džemom, prazne...






Premazati svaku kiflicu žumancem ,posuti susam i lan i staviti komadić margarina i sve u zagrejanu rernu. Narastaju kao lude , i ne peći ih mnogo već kada postanu zlatno žute izvaditi iz rerne da bi bile i ostale meke.