субота, 10. октобар 2009.
Zapečene kore od jabuka
Pošto sam sa placa donela nekoliko "tona" jabuka :)), i nije ih moguće sve iskoristiti napunila sam friz sa rendanim jabukama. Ostalo mi je puno kože koju sam kao grickala i bilo mi je žao da je bacim i setih se da sam negde poročitala da je moguće zapeći i napraviti kao čips.
Stavila sam kore u pleh posula sa malo žutog šećera i stavila u zagrejanu rernu , pekla 20ak minuta uz mešanje da ne zagori.
Nije uopšte loše. Jedan deo je bio fino hrskav dok su neki komadi bili sočni. Ali jedina mana je što kada odstoji i ohladise postaje žilavo :)))
Ali eto htela sam da probam pa šta bude.
Uštipci od pirinča i povrća
Potrebno:
- kuvani pirinač........ 1 šolja velika
- 2 jaja
- 2 rendane šargarepe
- 1 rendana manja tikvica
- so, peršun
- brašno nekoliko kašika
Sve pomešati, dodati brašna i više ako treba, smesa traba da bude redja. Stavljati kašikom u vrelo ulje i pržiti sa obe strane nekoliko minuta, dok nedobije zlatnu boju.
четвртак, 8. октобар 2009.
Salata sa raznim semenkama
Potrebno:
- pečena paprika
- zelena salata
- dajkon rotkva
- peršun
- semenke bundeve za posipanje
- orah i semenke suncokreta za dip
Dip napraviti od Oraha i semenki suncoktera koje smo potopiti preko noći. Izblendovati uz dodatak malo vode ili ulja po želji.
Dajkon rotkvu iseći na koture, papriku na trake i nacepkati zelenu salatu. Semenke bundeve prepeći. Salatu posuti peršunom i semenkama od bundeve i preko sipati dip. Soliti po želji.
среда, 7. октобар 2009.
Punjene tikvice sa bundevom
Potrebno:
- nekoliko većih tikvica
- luk.......................... 3 komada
- 1/2 praziluka
- bundeva rendana ..1 šolja
- šolja ječma i pirinača
- krompir..................3 komada
- paradajz.................2 komada
- sok od paradajza...1/2 litre
- peršun ili celer
Preseći tikvice na pola i izbušiti. Sredinu tikvica sam pola stavila u zamrzivač pola iskoristila za fil.
Prodinstati crni luk, malo praziluka pa dodati bundevu, tikvice i nastaviti dinstanje. Ubaciti ječam i pirinač, pa paradajz seckani , krompir rendani i paradajz sok. Voda po potrebi. Sve dinstati nekih pola sata dok žitarice ne budu gotove a sva voda ne ispari. Dodati peršun ili celer.
Napuniti tikvice sa filom. Sipati izmedju tikvica paradajz sok. Naliti još vode koliko treba da prekrije tikvice. Kuvati 30ak minuta.
уторак, 6. октобар 2009.
понедељак, 5. октобар 2009.
Musaka od tikvica, paprika i pečuraka
Potrebno:
- crni luk.............................. 2 kom
- beli luk.............................. 3 čena
- šargarepa.......................... 3 kom
- tikvice................................ 4-5 kom
- pečene paprike................. 4 kom
- pečurake........................... 200 gr
- nekoliko šitake pečuraka
- jaja..................................... 3 kom
- jogurt................................ 1 1/2 šolja
- susam i kukurzni griz za posipanje
Izdinstati luk crni, beli i šargarepu. Staviti u posudu sa strane.
Šampinjone iseckati na sitne kockice i izdinstati posebno.
Šiitake pečurke iseckati i ostaviti sirove.
Jaje umutiti sa jogurtom i preliti.
Ispeći 3 paprike , oljuštiti, očistiti i iseći svaku na nekoliko trakica.
Tikvice iseći na tanje šnite.
Redjati :
tikvice
paprike
šargarepu i luk
pečurke
preliv od jaja i jogurta - sipati 1/2 mere
paprike
tikvice
opet preliv od jaja i jogurta - sipati ostatak
posuti susamom i palentom
Peći 30 minuta na 200'C.
субота, 3. октобар 2009.
Štapići od sira
Potrebno:
- 300 gr sira
- 300 gr brašna
- 3 jaja
- prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Moja mama je često pravila ove štapiće. Skoro sam i zaboravila na njih a onda smo jednom svratili ja i čopor dece kod nje neplanirano, ona je na brzinu sve smućkala i napravila ih za tren oka za gomilu gladnih usta.
Sve pomešati i zamesiti.
Razvući oklagijom na debljinu od 4-5 cm. I iseći na pravougaonike.
Pržiti na ulju vrlo kratko, dok nedobiju zlatnu boju.
петак, 2. октобар 2009.
Grilovano povrće sa prelivom
Potrebno:
- tikvice
- crni luk
- paradajz
- pečurke šitake
- pečurke šampinjoni
- krompir
- paprika
Danas naš tata pravi ručak i zna da je ovo moje omiljeno jelo.
Priprema povrća.
Sve stavljati na gril
Gotovo :)))
za preliv:
nekoliko sati ranije ili dan ranije pripremiti
- paradajz
- beli luk
- bosiljak
- maslinovo ulje
Iseckati paradajz, beli luk pa staviti u teglicu .Ubaciti bosiljak i preliti maslinovim uljem
Пријавите се на:
Постови (Atom)