Da se malo podsetim i starih recepata koji su meni prilično interesantni
a taman za igru na temu TIKVICE koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica DajanaD :
Super recept , tako jednostavan i brz a lep i na oko
Ako deca ne vole tikvice
Ovo varivo jako často pravimo leti , lagano i ukusno
Varivo od tikvica
ROTKVICA
Vegetarijanska kuhinja
среда, 16. јун 2010.
понедељак, 14. јун 2010.
Raw - ručak za poneti
Još jedan recept za igru na temu TIKVICE koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica DajanaD
Moj ručak za poneti.
Potrebno:
- tikvica
- šargarepa
- peršun
- klice lucerke
- karfiol
Povrće dooobro oprati. Iseći šargarepu i tikvicu na rezance ili kao ja sa ljušračem na tanke trakice. Posuti peršunom. Promešati.
Uz to karfiol i klice. Po želji posloliti malo.
Tako lagan obrok.
четвртак, 10. јун 2010.
Musaka od kropompira, ljuspica, prosa i pirinča
Potrebno:
- sojine ljuspice
- manja šolja pirinča
- manja šolja prosa
- 2-3 šargarepe rendane
- glavica , dve luka
- 3 jaja
- jogurt
Prodinstati crni luk, dodati pirinač, proso, rendanu šargarepu i sojine ljuspice. Dinstati 20ak minuta.
Začiniti fil po želji, so , biber , peršun.. Iseći krompir na tanke kolutove. Umutiti u činiji tri jajaj , 1 1/2 šolju jogurta i malo vode za preliv.
Redjati krompir - fil - krompir- preliv- fil - krompir - preliv.
Peći 40-45 minuta u rerni.
Može se jesti i toplo i hladno.
Narendati sir preko musake u tanjiru i dodati soja sos , tako mi volimo :))...
Crni pirianč sa pohovanim sirom
Divnog je ukusa , malo me podseća na ovas.
Boja je stvarno fenomenalna.
Kuva se 20-30 minuta.
Potrebno:
- šolja crnog pirinča
- palenta
- jaje
- nekoliko komada sira
- kukuruz
Staviti šolju pirinča i 2 šolje vode i kuvati 20ak minuta. Po potrebi dodati još mlao vode. Dok se pirinač kuva sir uvaljati u jaje pa u palentu i pohovati nekoliko minuta sa svake strane. Kukuruz skuvati. Ručak gotov.
понедељак, 7. јун 2010.
Tikvice sa nori algom
Evo i ja da iskoristim ovaj recept kao ulaznicu za igru
Potrebno:
za dve porcije
- tikvica
- veći komad nekog tvrdog sira
- pola lista Nori alge
- klice lucerke
- mirodjija
- maslinov ulje
- susam i lan
Tikvicu iseći na polukrug i ispeći na malo ulja ili staviti na gril.
Za to vreme u posudu staviti sir iseckan na kockice, iseckanu Nori algu, klice , seckanu mirodjiju.
Dodati gotove tikvice , posuti mirodjijom , susamom i lanom i preliti sa malo maslinovog ulja.
Dobor promešati.
Gotovo. Jesti uz tost hleb.
четвртак, 3. јун 2010.
Sočivo sa knedlama
Potrebno:
-sočivo
-integralni pirinač
-šargarepa
-peršun
-integralni pirinač
Knedle:
- 1 jaje
- 4 kašike griza (pšeničnog ili pirinčanog)
U 1.5 litar vode sipati šolju sočiva, šaku pirinča i nekoliko šargarepa. Za knedle: umutiti jaje i 4 kašike griza najbolje je ostaviti da odstoji u frižideru pola sata , sat. Vaditi malom kašičicom knedle (pola kašičice da bi bile manje i da bi se lepo skuvale da ne budu tvrde iznutra) i ubacivati u lonac. Pred kraj posuti ceskanim peršunom.
Moji mali obožavaju da jedu ovakva jela i jako su zdrava.
Za vegetarijanace , ovakav obrok je odličan izvor proteina pogotovo kombinacija pirinča i sočiva.
Kuvati sve 30-40 minuta. Po potrebi dodati još vode tokom kuvanja.
уторак, 1. јун 2010.
Mladi krompirići sa blitvom
Prolećna salata
среда, 14. април 2010.
Integralni pirinač sa spanaćem
Potrebno:
- integralni pirinač
- spanać
- beli luk
- soja sos
Skuvati integralni pirinač. Ja uvek kuvam veću količinu za npr. dva dana i onda ga dodajem u jela.
Iseckati dva čena belog luka i na malo ulja propržiti, dodati dve šake očišćenog spanaća i sve zajedno propržiti vrlo kratko - 2 minuta. Kada je spanać gotov sitno ga iseckati i pomešati sa integralnim pirinčem. Dodati soja sos , promešati i služiti. Posuti susamom.
Ovo jelo je odličan doručak ili večera ili dodatak uz neko jelo kako vam volja.
Mi smo ga jeli za večeru a ostatak ponela na posao za doručak :)).
субота, 10. април 2010.
Salata sa karijem
Potrebno:
- nekoliko listića spanaća
- paradajz
- kupus
- šargarepa
- zelena salata
- mladi luk
- klice lucerke
- suncokret sirovi
- kari
- so ili soja sos
Suncokret sirovi potopiti preko noci i ujutru doboro isprati. Povrće naseckati , pomešati sa suncokretom, posuti kari i promešati. Dodati malo soli ili nekoliko kašika soja sosa.
Suncokret možete da nakon potapanja isperete i ostavite u nekoj posudi , ako ga ispitare par puta dnevno pustiće klice . Jako je ukusan. Dobar je izvor vitaminaE, A, B, D, linolne kiseline, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Obiluje u omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama, koje štite srce i krvne sudove. Fitosteroli iz suncokretovog semena regulišu nivo holesterola u krvi. Pektin iz suncokreta odstranjuje otrove i teške metale iz tela.
петак, 26. март 2010.
Ovsena kaša sa šitake pečurkama
Potrebno:
- Ovsene pahuljice
- pečurke šiitake
- šargarepa
Vrlo prosto,
skuvate ovsene pahuljice sa malo vode , kuvaju se 10ak minuta ma ni toliko.
Ne treba da bude retko tako da ne preterujete sa vodom. Šiitake iseći i propržiti na susamovom ulju malo posoliti i staviti preko kaše. Narendati svežu šargarepu.
уторак, 12. јануар 2010.
Pasulj
Svako kuva pasulj na svoj način, sve je to manje više slično ali nikada nisam jela 2 ista pasulja... neko doda lovorov list, neko pravi zapršku , neko ne, moja mama stavljaobavezno list celera, ...
Ovo je moj recept , ništa drugačije i ništa specijalno ali tek da se i to uvrsti medju ostale recepte jer pasulj jako često jedemo. Vrlo običan i prost.
Potrebno:
- 500 kg belog pasulja
- praziluk ili crni luk ili i jedno i drugo
- nekoliko šargarepa
- so, voda
- kombu alga
Pasulj potopim preko noći. Sutra dan ga skuvam dok voda ne proključa, prospem vodu i sipam novu.. ali mogu reće da se ove procedure nepridržavam uvek. Nekada samo properem pasulj ( pa i bez potapanja) i stavim da se kuva... Ali prethodno propržim luk nekih 5-6 minuta i onda dodajem kombu algu nekoliko santimetara dugu, pasulj i vodu i šargarepu. To je sve. Kuvam dok ne bude mekano zrno. Dodam u toku kuvanja malo soli. Nema zaprške nema ništa.. Vrlo jednostavno.
Volim da jedem pasulj sa mariniranim tofu sirom koji napravim neposredno pred ručak i ubacim samo u tanjir.
Obavezna je kupus salata naravno :))))
понедељак, 4. јануар 2010.
Tofu omlet
субота, 2. јануар 2010.
Sendvič sa tofuom
Potrebno:
- Hleb
- Marinirani tofu
- rendani dajkon i rendana sargarepa
- sojin margarin
- list zelene salate
Hleb malo prepreci u tiganju ili aparatu za tost
Namazati malo margarinom od soje
Staviti list zelene salate
Tofu marinirati u senfu i soja sosu pa propržiti na malo sojinog ulja
Dodati rendani dajkon i šargarepu
Srećni praznici
Dragi prijatelji srećna svima nova godina!!!!
Želim vam pre svega DoBRO ZDAVLJE.. da imate vremena za sve , da se smejete svaki dan, da uživate sa prijateljima još više nego prošle godine, da budete srećni i da se nadje koja parica više u džepu :))))
A evo i jedan lep recept za praznični doručak...
Voćna kaša
Potrebno:
- skuvani ovas
- suvo voće
smokve, brusnica, suva šljiva, kajsija
Sve iseckati i pomešati sa kuvanim ovsom...
четвртак, 26. новембар 2009.
Čorba od žitarica i mahunarki
Potrebno:
- sočivo
- integralni pirinač
- šargarepa
- kukuruzna palenta
- celer
- peršun
Ova čorba se najčešće pravi kod nas. I deca je obožavaju.
U 2 litre vode staviti sočivo, pirinač, šargarepu i celer. Kuvati 30ak minuta dok sočivo i pirinač ne budu gotovi. U toku kuvanja posoliti. Dodati na kraju nekoliko kašika palente pa kuvati još 5-10 minuta i onda posutu seckani peršun.
среда, 25. новембар 2009.
Brzinski ručak iz Woka
Brz ručak , kada nemam vremena za pijacu a skoro ništa u frižideru :)))))
Potrebno:
- šargarepa
- praziluk
- crni luk
- kupus
- kuvani ovas
Prvo isprati ovas , očistiti i staviti u šerpu , jedna mera ovsa 3 mere vode. Kuvati 20 minuta i ostavit da odstoji poklopljno. Ja volim da isperem ovas nakon kuvanja da svako zrno bude za sebe i da se ne lepi.
Povrće iseći na tanke rezance, pa na susamovom ulju prodinstati prvo crni luk, pa praziluk, dodati šargarepu i na kraju kupus. Dinstati kratko da bi povrće ostalo hrskavo.
недеља, 22. новембар 2009.
Kineski rezanci iz woka
Odlazim po malecku u vrtić i ona me pita : - Mama kad me vodiš kod Kineza?
što se podrazumeva da idemo da jedemo rezance. Nekada imam vremena ali sad nam je to čitava akcija kada moram da vodim i bebca jer on neće da sedi mirno i kada su zajedno naprave čitav haos.
I da bi olakšala svima , ja lepo odem kupim domaće kineske rezance u kineskom tržnom centru i natenane napravim kući.
E, a kako ih samo Kinezi prave... pa ja nekada stojim pola sata i gledam ispred izloga kako razvlače testo , vrte, kidaju... prava nauka. To izgleda ovako :
Chinese Noodle Making - Toronto Canada
i teško da ću ikada naučiti :))))).
Potrebno za kineske rezance iz woka:
- domaći kineski rezanci
- tofu sir
- jaje
- kineski kupus
- bok choy
- šitake
- kineski kupus
- šargarepa
- crni luk
- beli luk
Pordinstati na ulju malo crnog luka, pa dodati beli luk a onda tofu.
Sledeće ide jaje, koje polomimo u woku a onda štapićma ili varjačom izmutimo.
Dodajemo zatim bok choy, šitake, p akineski kupus i šargarepu.
Vatra na plinu mora da bude jaka i svo vreme mešati i mešati. Ubaciti kuvane rezance i opet mešati da se sve lepo pomeša.
Dodati tamari ili soja sos, možda malo i posoliti.
Opet brzo promešati i služiti toplo.
Prodavnica zdrave hrane Rotkvica
Neko vreme nije bilo kuvanja, samo jelo s nogu... :))))
a evo i razloga.
Otvorili smo prodavnicu zdrave hrane Rotkvica.
Ispunila mi se dugogodišnja želja mada su me svi ubedjivali nije momenat, nije ti neko mesto... ali nama se tako svideo lokal koji ima sopstvenu bašticu, ne mogu reći da nije prometna ulica jer ljudi non-stop cirkulšu i ako su sve to male uličice ali ne znam ni sama šta me je privuklo.
U svakom slučaju dok ne probamo nećemo znati šta nam je činiti dalje.
I eto postaviću malo sličica da vidite kako to izgleda, svaka kritika dobrodošla :)))
I dalje sklapamo, sredjujemo, svakim danom nam pristiže nova roba ... I dalje smo na sedmnom nebu veseli zbog svega ....
Nikako ne mogu da nadjem slike od ulaza u radnju ali postaviću drugi put.
Prodavnica se inače nalazi u Požarevačkoj 13 na vračaru. Prvobitna ideja mi je bila priprema makrobiotičke , veganske i vegetarijanske hrane ali nisam bila sigurna koliko ljudi stvarno žele to da jedu :))) , prodavnica je početak a za kasnije videćemo.
a evo i razloga.
Otvorili smo prodavnicu zdrave hrane Rotkvica.
Ispunila mi se dugogodišnja želja mada su me svi ubedjivali nije momenat, nije ti neko mesto... ali nama se tako svideo lokal koji ima sopstvenu bašticu, ne mogu reći da nije prometna ulica jer ljudi non-stop cirkulšu i ako su sve to male uličice ali ne znam ni sama šta me je privuklo.
U svakom slučaju dok ne probamo nećemo znati šta nam je činiti dalje.
I eto postaviću malo sličica da vidite kako to izgleda, svaka kritika dobrodošla :)))
I dalje sklapamo, sredjujemo, svakim danom nam pristiže nova roba ... I dalje smo na sedmnom nebu veseli zbog svega ....
Nikako ne mogu da nadjem slike od ulaza u radnju ali postaviću drugi put.
Prodavnica se inače nalazi u Požarevačkoj 13 na vračaru. Prvobitna ideja mi je bila priprema makrobiotičke , veganske i vegetarijanske hrane ali nisam bila sigurna koliko ljudi stvarno žele to da jedu :))) , prodavnica je početak a za kasnije videćemo.
Minjine kupus kifle
Odavno sam pravila ove Minjine kupus kiflice kada su nam dolazili gosti...
Uspele su i stvarno se jako lako prave.
Mi smo ih služili uz pire od nauta i salatu od paradajza.
Recept možete naći na Minjinom blogu Minjina Kuhinjica
http://www.blogoye.org/kuhinjica/60380/Kupus+kifle.html
Blog je odličan za svakog po nešto, a tooorte kako ukrašava... svaka čast.
Bubamarice, leptirići, cvetići prava umetnost...
Evo i ja ću ovde ponoviti sastojke:
Potrebno za testo:
- 550 gr brašna
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 100 gr margarina za mazanje (Dobro jutro,Rama,Remia....)
- 2 žumanceta
- 1 kašičica soli
- 100 gr sira
Za fil umutiti margarin i žumanca i dodati so.
Nadošlo testo podeliti na dva dela, svaki deo posebno sa oklagijom razviti na 3-4 mm debljine. Sa 1/2 umućenog fila, premazati razvučeno testo.
Sir izgnječiti i posuti po premazanom testu. Ako volite veću količinu sira, možete slobodno staviti više u odnosu na mene.
Sa tacnom za šoljicu za kafu ili neki tanjirić, seći testo kao što je na slici. Uži deo treba da bude oko 2 cm širine.
Testo sečete da vam jednom uži deo bude gore, pa onda dole,u cik-cak potezima.
Kifle složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu na 200 °C da se zagreje, a kifle ostavite da u međuvremenu narastu. Kada se rerna zagrejala, nadošle kiflice premažite sa umućenim belancetom i pospite sa susamom ili lanom, a onda stavite da se peku u zagrejanoj rerni oko 18 minuta ili već zavisno od vaše rerne.
Пријавите се на:
Постови (Atom)