среда, 16. јун 2010.

Ajme koliko nas je TIKVICE

Da se malo podsetim i starih recepata koji su meni prilično interesantni
a taman za igru na temu TIKVICE koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica DajanaD :

Super recept , tako jednostavan i brz a lep i na oko

Ako deca ne vole tikvice




Ovo varivo jako často pravimo leti , lagano i ukusno

Varivo od tikvica

понедељак, 14. јун 2010.

Raw - ručak za poneti



Još jedan recept za igru na temu TIKVICE koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica DajanaD


Moj ručak za poneti.

Potrebno:

- tikvica
- šargarepa
- peršun
- klice lucerke
- karfiol

Povrće dooobro oprati. Iseći šargarepu i tikvicu na rezance ili kao ja sa ljušračem na tanke trakice. Posuti peršunom. Promešati.
Uz to karfiol i klice. Po želji posloliti malo.
Tako lagan obrok.

четвртак, 10. јун 2010.

Musaka od kropompira, ljuspica, prosa i pirinča





Potrebno:

- sojine ljuspice
- manja šolja pirinča
- manja šolja prosa
- 2-3 šargarepe rendane
- glavica , dve luka
- 3 jaja
- jogurt

Prodinstati crni luk, dodati pirinač, proso, rendanu šargarepu i sojine ljuspice. Dinstati 20ak minuta.



Začiniti fil po želji, so , biber , peršun.. Iseći krompir na tanke kolutove. Umutiti u činiji tri jajaj , 1 1/2 šolju jogurta i malo vode za preliv.



Redjati krompir - fil - krompir- preliv- fil - krompir - preliv.



Peći 40-45 minuta u rerni.
Može se jesti i toplo i hladno.
Narendati sir preko musake u tanjiru i dodati soja sos , tako mi volimo :))...

Crni pirianč sa pohovanim sirom




Divnog je ukusa , malo me podseća na ovas.
Boja je stvarno fenomenalna.
Kuva se 20-30 minuta.

Potrebno:


- šolja crnog pirinča
- palenta
- jaje
- nekoliko komada sira
- kukuruz

Staviti šolju pirinča i 2 šolje vode i kuvati 20ak minuta. Po potrebi dodati još mlao vode. Dok se pirinač kuva sir uvaljati u jaje pa u palentu i pohovati nekoliko minuta sa svake strane. Kukuruz skuvati. Ručak gotov.


понедељак, 7. јун 2010.

Tikvice sa nori algom



Evo i ja da iskoristim ovaj recept kao ulaznicu za igru
koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica DajanaD sa temom tikvice...


Potrebno:
za dve porcije

- tikvica
- veći komad nekog tvrdog sira
- pola lista Nori alge
- klice lucerke
- mirodjija
- maslinov ulje
- susam i lan

Tikvicu iseći na polukrug i ispeći na malo ulja ili staviti na gril.
Za to vreme u posudu staviti sir iseckan na kockice, iseckanu Nori algu, klice , seckanu mirodjiju.
Dodati gotove tikvice , posuti mirodjijom , susamom i lanom i preliti sa malo maslinovog ulja.
Dobor promešati.

Gotovo. Jesti uz tost hleb.

четвртак, 3. јун 2010.

Sočivo sa knedlama



Potrebno:

-sočivo
-integralni pirinač
-šargarepa
-peršun
-integralni pirinač

Knedle:
- 1 jaje
- 4 kašike griza (pšeničnog ili pirinčanog)


U 1.5 litar vode sipati šolju sočiva, šaku pirinča i nekoliko šargarepa. Za knedle: umutiti jaje i 4 kašike griza najbolje je ostaviti da odstoji u frižideru pola sata , sat. Vaditi malom kašičicom knedle (pola kašičice da bi bile manje i da bi se lepo skuvale da ne budu tvrde iznutra) i ubacivati u lonac. Pred kraj posuti ceskanim peršunom.

Moji mali obožavaju da jedu ovakva jela i jako su zdrava.

Za vegetarijanace , ovakav obrok je odličan izvor proteina pogotovo kombinacija pirinča i sočiva.
Kuvati sve 30-40 minuta. Po potrebi dodati još vode tokom kuvanja.

уторак, 1. јун 2010.

Mladi krompirići sa blitvom




Potrebno:

-mladi krompirići beli
-mlada blitva
-beli luk
-maslinovo ulje

Krompiriće skuvati, zatim skuvati blitvu, iscediti. Iseckati beli luk. Pomešati sve i preliti maslinovim uljem. Posoliti i uživati... :)

Prolećna salata



Potrebno:
-šargarepa
-mlada blitva
-mladi lik
-krastavac
-paradajz
-susam


Svo povrće iseckati , blitvu očistiti i dobro oprati. Pomešati povrće, posoliti i posuti susamom