четвртак, 26. новембар 2009.

Čorba od žitarica i mahunarki



Potrebno:

- sočivo
- integralni pirinač
- šargarepa
- kukuruzna palenta
- celer
- peršun

Ova čorba se najčešće pravi kod nas. I deca je obožavaju.
U 2 litre vode staviti sočivo, pirinač, šargarepu i celer. Kuvati 30ak minuta dok sočivo i pirinač ne budu gotovi. U toku kuvanja posoliti. Dodati na kraju nekoliko kašika palente pa kuvati još 5-10 minuta i onda posutu seckani peršun.

среда, 25. новембар 2009.

Brzinski ručak iz Woka




Brz ručak , kada nemam vremena za pijacu a skoro ništa u frižideru :)))))

Potrebno:

- šargarepa
- praziluk
- crni luk
- kupus
- kuvani ovas

Prvo isprati ovas , očistiti i staviti u šerpu , jedna mera ovsa 3 mere vode. Kuvati 20 minuta i ostavit da odstoji poklopljno. Ja volim da isperem ovas nakon kuvanja da svako zrno bude za sebe i da se ne lepi.
Povrće iseći na tanke rezance, pa na susamovom ulju prodinstati prvo crni luk, pa praziluk, dodati šargarepu i na kraju kupus. Dinstati kratko da bi povrće ostalo hrskavo.



недеља, 22. новембар 2009.

Kineski rezanci iz woka



Odlazim po malecku u vrtić i ona me pita : - Mama kad me vodiš kod Kineza?
što se podrazumeva da idemo da jedemo rezance. Nekada imam vremena ali sad nam je to čitava akcija kada moram da vodim i bebca jer on neće da sedi mirno i kada su zajedno naprave čitav haos.

I da bi olakšala svima , ja lepo odem kupim domaće kineske rezance u kineskom tržnom centru i natenane napravim kući.

E, a kako ih samo Kinezi prave... pa ja nekada stojim pola sata i gledam ispred izloga kako razvlače testo , vrte, kidaju... prava nauka. To izgleda ovako :
Chinese Noodle Making - Toronto Canada
i teško da ću ikada naučiti :))))).

Potrebno za kineske rezance iz woka:
- domaći kineski rezanci
- tofu sir
- jaje
- kineski kupus
- bok choy
- šitake
- kineski kupus
- šargarepa
- crni luk
- beli luk

Pordinstati na ulju malo crnog luka, pa dodati beli luk a onda tofu.



Sledeće ide jaje, koje polomimo u woku a onda štapićma ili varjačom izmutimo.



Dodajemo zatim bok choy, šitake, p akineski kupus i šargarepu.



Vatra na plinu mora da bude jaka i svo vreme mešati i mešati. Ubaciti kuvane rezance i opet mešati da se sve lepo pomeša.



Dodati tamari ili soja sos, možda malo i posoliti.





Opet brzo promešati i služiti toplo.

Prodavnica zdrave hrane Rotkvica

Neko vreme nije bilo kuvanja, samo jelo s nogu... :))))
a evo i razloga.
Otvorili smo prodavnicu zdrave hrane Rotkvica.
Ispunila mi se dugogodišnja želja mada su me svi ubedjivali nije momenat, nije ti neko mesto... ali nama se tako svideo lokal koji ima sopstvenu bašticu, ne mogu reći da nije prometna ulica jer ljudi non-stop cirkulšu i ako su sve to male uličice ali ne znam ni sama šta me je privuklo.
U svakom slučaju dok ne probamo nećemo znati šta nam je činiti dalje.
I eto postaviću malo sličica da vidite kako to izgleda, svaka kritika dobrodošla :)))

I dalje sklapamo, sredjujemo, svakim danom nam pristiže nova roba ... I dalje smo na sedmnom nebu veseli zbog svega ....
Nikako ne mogu da nadjem slike od ulaza u radnju ali postaviću drugi put.

Prodavnica se inače nalazi u Požarevačkoj 13 na vračaru. Prvobitna ideja mi je bila priprema makrobiotičke , veganske i vegetarijanske hrane ali nisam bila sigurna koliko ljudi stvarno žele to da jedu :))) , prodavnica je početak a za kasnije videćemo.



Salata sa čičokom




Potrebno:

- Zelena salata
- paradajz
- čičoka
- krastavac
- šargarepa
- rotkvice
- sojin majonez

Minjine kupus kifle





Odavno sam pravila ove Minjine kupus kiflice kada su nam dolazili gosti...
Uspele su i stvarno se jako lako prave.

Mi smo ih služili uz pire od nauta i salatu od paradajza.

Recept možete naći na Minjinom blogu Minjina Kuhinjica
http://www.blogoye.org/kuhinjica/60380/Kupus+kifle.html
Blog je odličan za svakog po nešto, a tooorte kako ukrašava... svaka čast.
Bubamarice, leptirići, cvetići prava umetnost...



Evo i ja ću ovde ponoviti sastojke:



Potrebno za testo:
  • 550 gr brašna
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
Fil:
  • 100 gr margarina za mazanje (Dobro jutro,Rama,Remia....)
  • 2 žumanceta
  • 1 kašičica soli
  • 100 gr sira
U mlako mleko i vodu dodati kvasac,kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu preručiti mleko sa nadošli kvascem, dodati ulje i so, promešati , a onda zamestiti testo sa brašnom. Testo pokriti sa krpom i ostaviti 45 minuta da nadođe.
Za fil umutiti margarin i žumanca i dodati so.



Nadošlo testo podeliti na dva dela, svaki deo posebno sa oklagijom razviti na 3-4 mm debljine. Sa 1/2 umućenog fila, premazati razvučeno testo.




Sir izgnječiti i posuti po premazanom testu. Ako volite veću količinu sira, možete slobodno staviti više u odnosu na mene.



Sa tacnom za šoljicu za kafu ili neki tanjirić, seći testo kao što je na slici. Uži deo treba da bude oko 2 cm širine.



Testo sečete da vam jednom uži deo bude gore, pa onda dole,u cik-cak potezima.
Kifle složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu na 200 °C da se zagreje, a kifle ostavite da u međuvremenu narastu. Kada se rerna zagrejala, nadošle kiflice premažite sa umućenim belancetom i pospite sa susamom ili lanom, a onda stavite da se peku u zagrejanoj rerni oko 18 minuta ili već zavisno od vaše rerne.



субота, 10. октобар 2009.

Zapečene kore od jabuka



Pošto sam sa placa donela nekoliko "tona" jabuka :)), i nije ih moguće sve iskoristiti napunila sam friz sa rendanim jabukama. Ostalo mi je puno kože koju sam kao grickala i bilo mi je žao da je bacim i setih se da sam negde poročitala da je moguće zapeći i napraviti kao čips.

Stavila sam kore u pleh posula sa malo žutog šećera i stavila u zagrejanu rernu , pekla 20ak minuta uz mešanje da ne zagori.

Nije uopšte loše. Jedan deo je bio fino hrskav dok su neki komadi bili sočni. Ali jedina mana je što kada odstoji i ohladise postaje žilavo :)))

Ali eto htela sam da probam pa šta bude.

Uštipci od pirinča i povrća



Potrebno:
- kuvani pirinač........ 1 šolja velika
- 2 jaja
- 2 rendane šargarepe
- 1 rendana manja tikvica
- so, peršun
- brašno nekoliko kašika




Sve pomešati, dodati brašna i više ako treba, smesa traba da bude redja. Stavljati kašikom u vrelo ulje i pržiti sa obe strane nekoliko minuta, dok nedobije zlatnu boju.



четвртак, 8. октобар 2009.

Salata sa raznim semenkama


Potrebno:

- pečena paprika
- zelena salata
- dajkon rotkva
- peršun
- semenke bundeve za posipanje
- orah i semenke suncokreta za dip

Dip napraviti od Oraha i semenki suncoktera koje smo potopiti preko noći. Izblendovati uz dodatak malo vode ili ulja po želji.
Dajkon rotkvu iseći na koture, papriku na trake i nacepkati zelenu salatu. Semenke bundeve prepeći. Salatu posuti peršunom i semenkama od bundeve i preko sipati dip. Soliti po želji.

среда, 7. октобар 2009.

Punjene tikvice sa bundevom



Potrebno:

- nekoliko većih tikvica
- luk.......................... 3 komada
- 1/2 praziluka
- bundeva rendana ..1 šolja
- šolja ječma i pirinača
- krompir..................3 komada
- paradajz.................2 komada
- sok od paradajza...1/2 litre
- peršun ili celer


Preseći tikvice na pola i izbušiti. Sredinu tikvica sam pola stavila u zamrzivač pola iskoristila za fil.



Prodinstati crni luk, malo praziluka pa dodati bundevu, tikvice i nastaviti dinstanje. Ubaciti ječam i pirinač, pa paradajz seckani , krompir rendani i paradajz sok. Voda po potrebi. Sve dinstati nekih pola sata dok žitarice ne budu gotove a sva voda ne ispari. Dodati peršun ili celer.



Napuniti tikvice sa filom. Sipati izmedju tikvica paradajz sok. Naliti još vode koliko treba da prekrije tikvice. Kuvati 30ak minuta.

уторак, 6. октобар 2009.

Sendvič sa ajvarom

Potrebno:

- hleb
- ajvar
- sir
- klice lucerke

понедељак, 5. октобар 2009.

Musaka od tikvica, paprika i pečuraka




Potrebno:

- crni luk.............................. 2 kom
- beli luk.............................. 3 čena
- šargarepa.......................... 3 kom
- tikvice................................ 4-5 kom
- pečene paprike................. 4 kom
- pečurake........................... 200 gr
- nekoliko šitake pečuraka
- jaja..................................... 3 kom
- jogurt................................ 1 1/2 šolja
- susam i kukurzni griz za posipanje

Izdinstati luk crni, beli i šargarepu. Staviti u posudu sa strane.
Šampinjone iseckati na sitne kockice i izdinstati posebno.
Šiitake pečurke iseckati i ostaviti sirove.
Jaje umutiti sa jogurtom i preliti.
Ispeći 3 paprike , oljuštiti, očistiti i iseći svaku na nekoliko trakica.
Tikvice iseći na tanje šnite.

Redjati :

tikvice
paprike
šargarepu i luk
pečurke
preliv od jaja i jogurta - sipati 1/2 mere
paprike
tikvice
opet preliv od jaja i jogurta - sipati ostatak
posuti susamom i palentom

Peći 30 minuta na 200'C.












субота, 3. октобар 2009.

Štapići od sira



Potrebno:

- 300 gr sira
- 300 gr brašna
- 3 jaja
- prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli


Moja mama je često pravila ove štapiće. Skoro sam i zaboravila na njih a onda smo jednom svratili ja i čopor dece kod nje neplanirano, ona je na brzinu sve smućkala i napravila ih za tren oka za gomilu gladnih usta.

Sve pomešati i zamesiti.



Razvući oklagijom na debljinu od 4-5 cm. I iseći na pravougaonike.



Pržiti na ulju vrlo kratko, dok nedobiju zlatnu boju.

петак, 2. октобар 2009.

Grilovano povrće sa prelivom




Potrebno:

- tikvice
- crni luk
- paradajz
- pečurke šitake
- pečurke šampinjoni
- krompir
- paprika


Danas naš tata pravi ručak i zna da je ovo moje omiljeno jelo.
Priprema povrća.




Sve stavljati na gril




Gotovo :)))





za preliv:

nekoliko sati ranije ili dan ranije pripremiti

- paradajz
- beli luk
- bosiljak
- maslinovo ulje

Iseckati paradajz, beli luk pa staviti u teglicu .Ubaciti bosiljak i preliti maslinovim uljem

уторак, 29. септембар 2009.

Salata sa sirovim dipom od semenki suncokreta

Potrebno:

- zelena salata...................................... ledenka 1 kom to je ona hrskava salata predivnog ukusa
- šitake.................................................. 10ak komada
- semenke suncokreta ....................... 1 šoljica
- maslinovo ulje

Semenke potopiti preko noći. Ujutru ih dobro isprati. Samleti u blenderu uz dodatak malo vode. Iscepkati salatu,
šitake prepeći na suvom tiganju nekoliko minuta da bi postale sočne,
dodati malo maslinovog ulja,
sve pomešati i preliti dipom od semenki.