петак, 26. јун 2009.

Jaje u hlebu

Potrebno:

- stari hleb nekoliko parčića
- koliko parčića toliko jaja



Iseći malo deblje parčiće hleba. Izbušiti rupu po sredini.



Zagrejati tiganj sa malo ulja i prepeći jednu stranu hleba, okrenuti drugu i polako staviti polomljeno jaje.




Pržiti dok se ne uhvati kora na donjoj strani tako da nam žumance ne iscuri pa okrenuti polako na drugu stranu i nju zapeći.



Kada su obe strane pržene izvaditi jaje i posuti sa kačkavaljem što i nije neophodno...
Jaje je će ostati unutra rovito a hleb ukusan i krckav.





Repete, repete, repete...... :))))))))))))

четвртак, 25. јун 2009.

Sutlijaš sa kokosovim mlekom

Potrebno:

- 1 šolja pirinča ja uvek koristim integralni
- 4 šočke kokosovog mleka
- 1 kašika kokosovog brašna
- 3 kašike žutog šećera

Kokosovo mleko napraviti po sledećem receptu:

Domaće kokosovo mleko

zatim u ekspres lonac sipati opran integralni pirinač, kokosovo mleko , kašiku kokosovog brašna i šećer. Kuvati 30-45 minuta. Takodje se može kuvati i u običnoj šerpi uz povremeno mešanje i dodavanje kokosovog mleka po potrebi.

FBI rukavice Maslinka

Blog koji ovaj mesec istrazujemo je blog koji jako volim da posećujem jer uvek ima interesantnih recepata i ideja a to je Maslinka. Igru je pokrenula mamajac sa blog Cooks and Bakes .


Ja sam izabrala nekoloko recepata, iskreno da imam malo više vremena napravila bi i one Kukuruzne tortilje punjene brokolijem to mi je bio favorit ali sam baš bila u gužvi.

Evo šta sam izabrala:


Prvo,

Pita od prosa

već svi znaju i puno nas ju je već pravilo, ovaj put samo u kalupu srce...





Drugo ,

Polpete

izabrali smo Polpete od brokolija i šampinjona. Inače, često pravim krokete od žitarica i povrća ali do sada nisam stavljala brokoli i veoma sam zadovoljna ukusom....



Jedino što sam ih ja pekla u rerni a ne pržila









Treće,

Aromatična palenta i srca od ementalera

ja volim palentu na sve moguće načine i često se jede za večeru a moj muž kad je čuo da će biti i pohovanog kačkavalja.... medjutim tek sutra za ručak.... jedva je dočekao...
Palenta je bila divna. U mojoj verziji je sirovi paradajz i bez mesa...




srca od ementalera

samo što su kod mene krugovi jer sam imala jako malu modlu srce i odlučih se da napravim krugove sa čašom... Umočila sam kačkavalju brašno+jaje+prezlu+jaje+prezlu :)))) i ostavila u zamrzivaču da prenoći do sutra







Ove smo već počeli da jedemo ali sam morala da prekinem i slikam ovaj divni kačkavalj koji se super istopio... dupli poh i to što je sve zamrznuto pečeno dalo je najbolji pohovani kačkavalj ikad....

среда, 24. јун 2009.

Namaz od semenki suncokreta

Potrebno:

- 1/2 šolje suncokreta sirovog očišćenog
- 2-3 kaške bundevinog ulja ili nekog drugog po želji
- sok od pola limuna
- peršun ili mirodjija




Semenke potopiti preko noći. Isprati. Izblendovati sa uljem, sokom od limuna dodati malo soli i neki začin mirodjija , peršun , bosiljak..... Po potrebi dodati malo vode. Ako volite dodati čen belog luka i izblendovati.

недеља, 21. јун 2009.

Sendvič

Potrebno:

- nekoliko parčića hleba
- paradajz
- sojin majonez
- čičoka
- peršun

Domaće kokosovo mleko

Potrebno:

- kokos mleveni (ima ga u bilo kojoj prodavnici)
- voda



Nekoliko supenih kašika kokosa 2-3 sipati u blender sa malo vrele vode i usitniti.


Smesu sipati u šerpicu, dodati još vode, ako dodamo 2-3 dcl biće jače ako dodamo više od toga biće blaže kako ko voli. Prokuvati.



Procediti na cediljku. Gotovo... mleko je predivnog ukusa.



Može i druga varijanta. Kokos ostaviti da odstoji u vodi , izblendovati i procediti. Nema kuvanja.

четвртак, 18. јун 2009.

Kelj i sočivo

Potrebno:

- glavica kelja
- sočivo
- crni luk
- nekoliko šargarepa
- malo integralnog pirinča
- peršun



Prodinstati crni luk pa dodati pririnač i sočivo.



Iseckati kelj u drugi lonac i prokuvati 15ak minuita. To mi je davno neko rekao da radi sa keljom da ne bi bio gorak. Onda krelj prebaciti u lonac u kom distamo luk, dodati šargarepu i naliti vodu. Posoliti, pobiberiti.




Kuvati 45 minuta dok kelj ne omekša i sočivo se ne skuva.
Dodati peršun po želji pred sam kraj kuvanja.


субота, 13. јун 2009.

Varivo od tikvica

Potrebno:

- šargarepa
- beli luk
- tikvica
- mirodjija
- paradajz sok



Prodinstati beli luk. Dodati šargarepu sečenu na krugova i tikvicu sečenu na polumesece.



Prodinstati sve zajedno. Dodati paradak sok, so i kuvati 10 minuta pa dodati iseckanu celu vezu mirodjije sve zajedno kuvati još 5 minuta.




Posluženo uz kukuruz i ovas i salatu od cvekle.

четвртак, 11. јун 2009.

Majonez od soje

Potrebno:

- sirova soja
- so
- limun
- voda



Nikada ne radim po meri nego odokativno jer neko voli da majonez bude masniji , kiseliji , slaniji.

Samleti 100 gram soje u brašno. Staviti u šerpu i dodati vodu, kuvati i po potrebi dodavati po malo vode. Kuvati 15ak minuta , smesa traba da bude gušća.



Ostaviti da se ohladi.

Kada je soja ohladjena staviti u blednder dodati 5-6 kašika ulja, so, nacediti malo limuna i umutiti.
Probatipa po želji dodavati još limuna, ulja ili soli.

Evo i ruska salata ... grašak, šargarepač kiseli krastavci, krompir i sojin majonez....m.m.m.m.m..

среда, 10. јун 2009.

Kiflice sa sirom

Evo i mog recepta po kom pravim kiflice.
Mamin proveren recept ne može da omane a i vrlo brz i lak.

Ovo je ovako specijalno bilo za goste malo da promenimo, kiflice su prazne i u njima po šnit paradajza i maslinke.






Potrebno:

- 900 grama brašna - može mešavin crno i belo, graham..
- 1 jaje
- 1/2 l mleka - može sojino
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kvasac
- čaša ulja


Mleko sojino ili obično smlačiti, dodati kašiku šećera i rukom rastopiti kvasac.
Brašno sipati u činiju , dodati so, jaje, preliti mlekom i kvascem i šoljom ulja. Sve sada umesiti.





Masa će biti lepljiva ali nema veze, lepo umesiti i staviti na pobrašnjavljenju podlogu i podeliti na nekoliko jufki.



Znači, ne čeka se da testo naraste , odmah se mesi, mota i stavlja u rernu.




Razvući testo da bude krug i seći trouglove, filovati sa sirom ili već čime god želite, spanaćem , džemom, prazne...






Premazati svaku kiflicu žumancem ,posuti susam i lan i staviti komadić margarina i sve u zagrejanu rernu. Narastaju kao lude , i ne peći ih mnogo već kada postanu zlatno žute izvaditi iz rerne da bi bile i ostale meke.




уторак, 9. јун 2009.

Šitake sa pohovanim tofuom

Potrebno:

- nekoliko šnita tofua
- šitake
- kukuruzno brašno


za prilog potrebno:

- sočivo
- proso
- šargarepa
- crni luk
- kupus
- peršun



Prodinstati glavicu luka pa dodati dve rendane šargarepe pa malo seckanog kupusa. Kada se sve malo prodinsta dodati sočivo i proso i šolju - dve hladne vode. Kuvati 30 min. dok sočivo ne bude gotovo. S vremena na vreme može se dodavati po pola šolje hladne vode takozvani šok način koji se primenjuje za kuvnje mahunarki. Pred kraj posoliti i dodati peršun. Ako želimo redje dodati više vode. Ja sam ubacila i malo ostataka od tofua.






Tofu umakati u poh koji se pravi od kukuruznog brašna i vode mada se po želji može didati jaja umesto vode. Pohovati na malo ulja. U isti tiganj dodati i šitake kojima je potrebno samo nekoliko minuta da bi bile gotove.




петак, 5. јун 2009.

Ako deca ne vole tikvice

Mia ne voli da jede tikvice, kada ih kuvam u nekom jelu naravno one se ne vide ali kada ih pržim ili nekada pohujem nama šanse.
I tako....... dodjoh na ideju pre nekoliko dana da je iznenadim i napravim tikvice koje će sigurno probati .... i jeste mada su su mužu još više svidele :))))))




Potrebno :

- tikvice
- razne modle
- ulje


Iseći tikvice na kolutove i vaditi modlama razne oblike. Pržiti na ulju...

четвртак, 4. јун 2009.

Zeleniš iz woka

Potrebno:

- bok choy........veza
- karfiol............ nekoliko cvetova
- tikvica............1 kom
- crni luk.......... glavica

- kuvani integralni pirinač




Na malo susamovog ulja propržiti luk, pa dodati tikvice, karfiol i na kraju bok choy.





Dinstati 10ak minuta, povrće treba da ostane hrskavo i sočno. Posoliti ili dodati soja sos, ostaviti na vatri jos koji minut i služiti uz pirinač.

среда, 3. јун 2009.

Domaće kore - sirnica

Nisam imala internet mesec dana i evo skupilo se recepata i recepata.. kuvalo se i jeeelo.....
:)))

Prov da postavi slike ove pite koju sam pravial davnooo samo da pokazem Pull kako mi je ispala.

Već neko vreme muž i ja tragamo za dobrim receptom za kore. Probali smo par puta ali nismo bili baš zadovoljni i onda sasvim slučajno put me nanese na ovaj blog za pocetnike koji piše Pull
i mi se raspametimo jer je tu sve što smo tražili, lepo objašnjeno, sve moguće varijante pita slatke, slane... pa predivno...
Probali smo ovaj recept sirnica i ispalo je odlično, tako da od danas više ne kupijemo kore...

Stvarno je jako jednostavno napraviti kore mada mi nije pre tako izgledalo ali evo ovde je sve lepo objašnjeno jufke za pocetnike .