среда, 28. јануар 2009.

Kelj sa pireom od čičoke i karfiola

Potebno:

- kelj............glavica
- integralni pirinač.....1/2 šolje
- crni luk.....glavica
- beli luk.....3 čena

za pire:

- karfiol.......pola glavice
- čičoka.......10-15 komada (ili obični beli krompir)
- margarin..nekoliko kašika
- sojino mleko (naravno može i obično mleko)

Na malo ulja prporžiti crni i beli luk, pa dodati pirinač, kelj i malo vode. Ja više volim da nekoliko puta dodam po malo vode nego da odmah sipam potrebnu količinu u lonac. U toku kuvanja dodavati so i biber. Kuvati 30-45 minuta. Na samom kraju dodati peršun. Promešti i skloniti sa vatre.

Čičoku i karfiol skuvati zajedno. Prosuti vodu i pasiati povrćke uz dodavanje soli, mleka i margarina. Može se mutiti i mikserom.
Čičoka ima specifičan ukus tako da onaj kome taj ukus ne odgovara može koristiti običan krompir.

уторак, 27. јануар 2009.

Bundeva i čičoka

Potrebno:

- crni luk...........1 glavica
- bundeva......... 300-400 grama
- čičoka...............10-15 komada

Na malo ulja (ja koristim sojino ulje koje je divnog ukusa) prodinstati luk i dodati bundevu. Dinstati posoliti i dodati malo vode. Dinsta se dok bundeva ne smekša.
Čičoku oljuštimo i isečemo na kockice i prelijemo sosom.

Sos za čičoku:

- bešamel sos.......(2 kašike brašna propržiti kratko na malo ulja i ili margarina pa dodati sojino mleko mutiti da ne zagoro nekoliko minuta)
- peršun, so , biber i začini po želji

Ako se u bešamelu ne razmute sve grudvice, nema veze jer ga zajedno sa peršunom stavljamo u blender da se fino sjedini , pre mućenja dodati so, biber i začine po želji.

Ja sam poslužila uz čičoku i bundevu kuvani ovas.

петак, 16. јануар 2009.

Seitan sa povrćem i pirinčem

Porebno:


- seitan
- crni luk........1 glavica
- šargarepa....1 kom
- kukuruz......1/2 šoljice
- spanać........1 šaka
- susam


Na malo ulja prodinstati luk i seitan isečen na kocke.

Photobucket

Photobucket

Izrendati šargerepu i dodati zajedno sa 1/2 šolje kukuruza

Photobucket

dinstati nekoliko minuta i ubaciti očišćen spanać

Photobucket

Kroz nekoliko minuta pomeriti sa vatre. Služiti uz pirinač

Photobucket


Jelo ukraseno salatom

Photobucket

четвртак, 15. јануар 2009.

Seitan - pšenično meso

Potrebno:

- 1 kg integralnog brašna
- 1/2 litre vode



Pomešati mikserom brašno i vodu pa nastaviti da mesite rukama.

Dobijenu jufku umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider da odstoji 30min.








Izvaditi testo i početi ispiranje hladnom pa toplom vodom. Voda će biti bela pa je potrebno da se ispira i mesi dok voda ne bude čista.

Hladna voda steže gluten a topla pomažebržem ispiranju skroba.




Photobucket



Slobodno perite sejtan kao da perete sundjer :) i ispirajte obavezno hladno-toplo.

Photobucket

Dobićemo masu nalik gumi.

Photobucket

Oblikovati seitan po želji: pljeskavica, ćevap ili jednostavno komad koji će se kasnije seći.

Photobucket

Pripremiti lonac i 1 1/2 litar vode. Dodati so, biber, lovor i začine po želji (šitake pečurke, bosiljak , origano, soja sos, tamari sos, beli luk, djumbir , kombu algu...)

Photobucket


Sejtan se kuva 45 minuta.

Nakon toga je spreman za upotrebu ili se može sačuvati nekoliko dana potopljen u vodi u frižideru.

Photobucket

Sejtan je zamena za meso , i koriste ga ljudi koji nisu alergični na gluten.

Od njega se pravi gulaš, šnicle, sendviči, dodatak je jelima sa povrčem u vidu kocki nalik mesu, dodatak je sosovima za špagete, dinsta se , kuva se , prži se....

U ovom receptu ja sam koristila pola mere znači 500kg integralnog brašna.
Od 500kg dobije se sirova masa od 120-150 grama.



Video kako se pravi seitaj:
http://www.youtube.com/watch?v=mRNxKKOncY4


Proso sa povrćem

Potrebno:

- šolja kuvanog prosa

Proso se kuva na sledeći način:
Na šolju prosa ide 3 šolje vode. Staviti da se kuva i posoliti. Kuva se maksimalno 20 min, kada voda ispari samo poklopiti i ostaviti malo da odstoji. Tokom kuvnja se ne mora uopšte mešati. Tako se dobija rastresit proso.

povrće:

- šargarepa.........1 kom
- spanać..............2 šolje
- crni luk............1


Prodinstati luk pa dodati šargarepu. Dinstati zajedno i dodati očišćen spanać. Kada spanać bude gotov nakon nekih 5-10 minuta doati proso, posoliti, promešati i služiti toplo.

Photobucket

понедељак, 12. јануар 2009.

Bok choy sa žitom

Potrebno:

- kuvano žito

- bok choy ( može se staviti blitva)
- glavica crnog luka
- kukuruz
- paprika

Na ulju prodinstati crni luk, dadati papriku, bok choy pa kukuruz. Dinstati kartko bez dodavanja vode.

Poslužiti uz neku žitaricu žito, pitinač, ovas...


Photobucket

субота, 10. јануар 2009.

Kinoa sa povrćem iz woka

Potrebno:

- crnoi luk .... glavica
- prazilik....... pola manjeg
- beli luk....... 2-3 čena
- šargarepa.. 1 komad
- karfiol....... jedan mali
- paprika...... jedna
- badem........ 20ak komada
- susam
- čičoka......... nekoliko komada
- tamari sos
- kinoa

Kinoa se kuva vrlo brzo, potrebno je nekih 15ak minuta. Skuvati jednu manju šoljicu.

Iseckati povrće na trakice. Karfiol pokidati na manje cvetove.



Povrće dinstati na malo ulja po sledećem redosledu: luk, papriku, praziluk,beli luk (paziti da ne izgori), šargarepu , karfiol, čičoka, posuti susamom i bademom.



Dinstati tako sve zajedno 10ak minuta. Povrće treba da bude na pola gotovo , da bude hrskavo i sočno.



Dodati tamari sos i dinstati još 2-3 minuta.


недеља, 04. јануар 2009.

Leblebije sa povrćem i ovsom

Potrebno:

- veća glavica crnog luka,
- 1 paprika
- 1 veća šargarepa sečena na kockice
- 300 grama spanaća
- 1/2 šolje kukuruza
- šolja leblebijae - kuvanih
- 1/2 šolje ovsa ili pirinača - kuvanog


Prodinstati na malo ulja luk pa dodati papriku i šargarepu. Dinstati još malo i dodati leblebije
i ovas. Dinstati dok ovas ne bude gotov. Na kraju staviti spanać. Sve kuvati još 10ak minuta.
Soliti u toku kuvanja po želji. Dodati bibber po želji.



Photobucket

Integralni pirina sa šitake pečurkama i povrćem

Potrebno:

- 1 šolja integralnog pirinača (skuvanog)
- 1 paprika
- veza blitve
- glavica crnog luka
- badem
- 5-6 šitake pečuraka

Prodinstati na malo ulja crni luk, pa dodavati povrće prvo papriku pa šitake, i na kraju blitvu.
Ubaciti nekoliko badema. Sve prodinstati zajedno pa dodati pirinač. Dobro promešati i služiti toplo.

Salata:

- rendani krastavac
- mirodjija
- malo sirćeta i soli

Photobucket