Potrebno:
- glavica kupusa
- šargarepa............ nekoliko komada
- int. pirinač........... šolja
- crni luk ............... 2 glavice
Prodinstati luk , pa dodati iseckani kupus. Dinstati 10ak minuta naliti vodu i ubaciti pirinač i oljuštenu šargarepu u komadu.
Kuvati 40 -ak minuta. Posuti svežim peršunom.
Obavezno uz svežu salatu.
понедељак, 31. август 2009.
недеља, 30. август 2009.
субота, 29. август 2009.
Jelo iz woka - tofu sa povrćem
петак, 28. август 2009.
Veganska paelja
Potrebno:
- patlidžan ............. veći
- karfiol................... 1/2 glavice
- crni luk................. 1-2 glavice
- int. pirinač .......... šoljica
- paradajz............... 2 kom
- kukuruz............... 100-150 grama
- list celera
Postoji 1001 recept za veganske paelje i to je često jelo kod nas u kuće. Deca ga jedu sa uživanjem. Koristim ono što trenutno imam od povrća, žitarica , mahunarki..
Crni luk prodinstati pa dodati iseckani patlidžan na kockice. Karfiol razdvojiti na male cvetove a ostatak drški iseckati i dodati patlidžanu.
Ubaciti paradajz iseskan sitno. Dinastati 10ak minuta. Dodati vodu , pirinač, celer i kukuruz.
Sve kuvati dok se pirinac ne skuva - 30ak minuta. Po potrebi dodavati malo vode. Ja sam dodala u nekoliko navrata po pola šolje. Ne previše , kao na slici.
Posluženo sa
mariniranim tofuom
Toru premazati sa senfomi staviti u soja sos da odstoji sat vremena pa pržiti na malo ulja.
среда, 26. август 2009.
Pečeni kukuruz by Maslinka
Ispalo je odlično, hvala Maslinka ... uputstva za pripremu su ona njenom blogu Kukuruz pečen u rerni
уторак, 25. август 2009.
Savršeni čokoladni mafini
Nisam u opšte ljubitelj slatkiša, vrhunac slatkog mi je čokoladna bananica,
ali....... kada sam probala ove mafine stvarno sam se oduševila.
Pravila ih je moja drugarica Nena :) i stvarno su savršeni a uz to se prave za 10akminuta.
Žao mi je što slike nisu nešto jer je nastala takva pomama , mafini su nestajali brzinom svetlosti tako da sam samo na brzinu škljocnula par puta.
Evo recepta.
Potrebno:
135g čokolade za kuvanje
100 g maslaca
40g brašna
125g šećera
4 jaja
1. istopiti čokoladu i maslac
2. umutis belanca i šećer, pa dodati žumance
3. sjediniti ove 2 smese i dodati brašno
4. ohladiti smesu barem 20 min, a može i duže
5 zagrejati rernu na 200C i podmazati modle
6. sipati u modle fil, malo viže od pola (naraste, pa da ne preliva)
7. peći tačno 7 minuta.
Kolač se servira vruc i uz sladoled.
Mera je tačno za 12 modlica.
Smesa se može umutiti i ostaviti u frižideru i 24 sata.
понедељак, 24. август 2009.
Domaći buter od kikirikija
Potrebno:
- kikiriki peceni neslani.....................150 gr
- so................................................ 1/4 kašičice
- ulje (ja sam stavila maslinovo)..... 1 kašičica
(umesto ulja može i kašikica vode)
Oljuštiti kikiriki, staviti u blender i usitniti ga.
Dodati so i ulje. Nastaviti sa mixiranjem. U toku mućenja praviti pauzu pa promešati smesu i opet nastaviti. Tako nekoliko puta sve dok se ne pretvori u buter.
Domaće, ukusno , začinjeno koliko želite ... deca ga jedu sa keksom ili mažemo na tost hleb.
недеља, 23. август 2009.
Mekani keks od banane
Potrebno:
banana...........................2 kom
brašno............................1 1/2 šolja (ja koristim graham ili integralno)
žuti šećer.......................1/2 šolje , može i malo manje ako ne volite mnogo slatko
prašak za pecivo...........1/2 kesice
so....................................1/4 kašičice
ulje................................. 1/3 šolje
mleko/voda.................. nekoliko kašika po potrebi
Umutiti mikserom sve sastojke, sem banane, njih izgnječiti pa dodati na kraju. Kašikom velikom stavljati smesu na pleh na koji smo stavili papir za pečenje. Smesaje redja , ne retka. Praviti malnji ili veći keks ali neka budu ujednačeni zbog pečenja.
Peći dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Keks je premekan , odličan za doručak, večeru uz šolju biljnog mleka.
Može se čuvati zatvoren u kutiji nekoliko dana.
banana...........................2 kom
brašno............................1 1/2 šolja (ja koristim graham ili integralno)
žuti šećer.......................1/2 šolje , može i malo manje ako ne volite mnogo slatko
prašak za pecivo...........1/2 kesice
so....................................1/4 kašičice
ulje................................. 1/3 šolje
mleko/voda.................. nekoliko kašika po potrebi
Umutiti mikserom sve sastojke, sem banane, njih izgnječiti pa dodati na kraju. Kašikom velikom stavljati smesu na pleh na koji smo stavili papir za pečenje. Smesaje redja , ne retka. Praviti malnji ili veći keks ali neka budu ujednačeni zbog pečenja.
Peći dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Keks je premekan , odličan za doručak, večeru uz šolju biljnog mleka.
Može se čuvati zatvoren u kutiji nekoliko dana.
субота, 22. август 2009.
Dip od patlidžana
Potrebno
- patlidžan...... 1 veći
- beli luk......... 1 čen
- bademi......... 10 ak komada
- susam........... 1 kašičica ( meni je ostalo od prethodnog dana samlevena pasta od susama )
Patljidžan oljuštiti, iseći na pola i skuvati ga u slanoj vodi. Kuva se 10-15 minuta. Zatim ga doooobro ocediti.
U blender staviti badem i susam i samleti. Dodati beli luk, opet samleti pa tek na kraju patlidžan i malo soli po želji. Sve dobro izmiksirati.
Služiti sa tost hlebom, paprikom, šargarepom , celerom......
Ukrašeno sa klicama od lucerke.
Služiti sa tost hlebom i povrćem.
Pravi se brzo i može se čuvati u frižideru 2 dana.
понедељак, 17. август 2009.
Tofu Scramble - Omlet od tofua
Potrebno:
- patlidžan..........1 manji
- zelena salata.... nekoliko listova
- tofu sir..............200 gr.
- paradajz........... 1 manji
- soja sos
- mala kašika senfa
- mala kašika kurkume
Iseckati na kockice paradajz i patljidžan. Propržiti na malo ulja.
Dodati iscepkanu zelenu salata.
Tofu pomešati sa senfom, kurkumom i soja sosom pa izgnječiti.
Dodati povrći u dobro izmešati varjačom.
Pržiti jednu pa drugu stranu. Teško da će se omlet okrenutu u komadu lai nema veze okrećite deo po deo dok ne uhvati boju, 10ak minuta.
Princip pravljenaj omleta je isti , samo se menja povrće , jedan od recepta ima i ovde
Omlet od tofu sira
субота, 8. август 2009.
Kroketi od tikvica i krompira
Potrebno:
- 2 krompira
- jedna tikvica
- jedni jaje
- 2-3 kašike sira
- so, peršun
- kukuruzno brašno
Krompir skuvati, tikvicu svežu narenati posoliti i iscediti vodu.
Pomešati sve sastojke, lepo sjdiniti i uvaljati u kukuruzno brašno. Ako je smesa suviše retka , mada meni nije bila, dodati malo brašna i opet sve sjediniti. Praviti krokete i peći ih na grilu. Mogu se i pržiti.
Mi smo uz njih jeli grilovane paprike, sočivo sa kokosom i paradajz salatu.
петак, 7. август 2009.
Sendvič sa lukom
Potrebno:
- 2 luka
- tost hleb
- nekoliko šiitake pečurki
- 2 paradajza
- neki namaz - puter, margarin, vajkrem...
Prepeći na grilu ili tiganju luk sečen na deblje kolutove, šitake i tost hleb.
Paradajz samo iseći na kolutove.
Premazati hleb sa namazom pa redjati pečeni luk, paradajz i pečurke. Po želji preliti sa malo maslinovog ulja.