Evo i mog recepta po kom pravim kiflice.
Mamin proveren recept ne može da omane a i vrlo brz i lak.
Ovo je ovako specijalno bilo za goste malo da promenimo, kiflice su prazne i u njima po šnit paradajza i maslinke.
Potrebno:
- 900 grama brašna - može mešavin crno i belo, graham..
- 1 jaje
- 1/2 l mleka - može sojino
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kvasac
- čaša ulja
Mleko sojino ili obično smlačiti, dodati kašiku šećera i rukom rastopiti kvasac.
Brašno sipati u činiju , dodati so, jaje, preliti mlekom i kvascem i šoljom ulja. Sve sada umesiti.
Masa će biti lepljiva ali nema veze, lepo umesiti i staviti na pobrašnjavljenju podlogu i podeliti na nekoliko jufki.
Znači, ne čeka se da testo naraste , odmah se mesi, mota i stavlja u rernu.
Razvući testo da bude krug i seći trouglove, filovati sa sirom ili već čime god želite, spanaćem , džemom, prazne...
Premazati svaku kiflicu žumancem ,posuti susam i lan i staviti komadić margarina i sve u zagrejanu rernu. Narastaju kao lude , i ne peći ih mnogo već kada postanu zlatno žute izvaditi iz rerne da bi bile i ostale meke.
Moraju kiflice ovako lijepe biti kad su ih pravile male medene rucice.
ОдговориИзбришиKiflice su odlične. Čak ih i moj dvogodišnji sin, koji inače ništa neće da jede,tamani!
ОдговориИзбриши