уторак, 12. јануар 2010.
Pasulj
Svako kuva pasulj na svoj način, sve je to manje više slično ali nikada nisam jela 2 ista pasulja... neko doda lovorov list, neko pravi zapršku , neko ne, moja mama stavljaobavezno list celera, ...
Ovo je moj recept , ništa drugačije i ništa specijalno ali tek da se i to uvrsti medju ostale recepte jer pasulj jako često jedemo. Vrlo običan i prost.
Potrebno:
- 500 kg belog pasulja
- praziluk ili crni luk ili i jedno i drugo
- nekoliko šargarepa
- so, voda
- kombu alga
Pasulj potopim preko noći. Sutra dan ga skuvam dok voda ne proključa, prospem vodu i sipam novu.. ali mogu reće da se ove procedure nepridržavam uvek. Nekada samo properem pasulj ( pa i bez potapanja) i stavim da se kuva... Ali prethodno propržim luk nekih 5-6 minuta i onda dodajem kombu algu nekoliko santimetara dugu, pasulj i vodu i šargarepu. To je sve. Kuvam dok ne bude mekano zrno. Dodam u toku kuvanja malo soli. Nema zaprške nema ništa.. Vrlo jednostavno.
Volim da jedem pasulj sa mariniranim tofu sirom koji napravim neposredno pred ručak i ubacim samo u tanjir.
Obavezna je kupus salata naravno :))))
Ma, kako ti se ovako zgusne i dobije ovu boju bez zaprske?!
ОдговориИзбришиZaprške nema ali sam dodala alevu papriku , nekada je dodam nekada ne ... vidim da je nisam stavila na spisak sastojaka ali može i ne mora.
ОдговориИзбришиPa nije nešto baš gust ali i ne dodajem mnoogo vode inače.