четвртак, 26. новембар 2009.
Čorba od žitarica i mahunarki
Potrebno:
- sočivo
- integralni pirinač
- šargarepa
- kukuruzna palenta
- celer
- peršun
Ova čorba se najčešće pravi kod nas. I deca je obožavaju.
U 2 litre vode staviti sočivo, pirinač, šargarepu i celer. Kuvati 30ak minuta dok sočivo i pirinač ne budu gotovi. U toku kuvanja posoliti. Dodati na kraju nekoliko kašika palente pa kuvati još 5-10 minuta i onda posutu seckani peršun.
среда, 25. новембар 2009.
Brzinski ručak iz Woka
Brz ručak , kada nemam vremena za pijacu a skoro ništa u frižideru :)))))
Potrebno:
- šargarepa
- praziluk
- crni luk
- kupus
- kuvani ovas
Prvo isprati ovas , očistiti i staviti u šerpu , jedna mera ovsa 3 mere vode. Kuvati 20 minuta i ostavit da odstoji poklopljno. Ja volim da isperem ovas nakon kuvanja da svako zrno bude za sebe i da se ne lepi.
Povrće iseći na tanke rezance, pa na susamovom ulju prodinstati prvo crni luk, pa praziluk, dodati šargarepu i na kraju kupus. Dinstati kratko da bi povrće ostalo hrskavo.
недеља, 22. новембар 2009.
Kineski rezanci iz woka
Odlazim po malecku u vrtić i ona me pita : - Mama kad me vodiš kod Kineza?
što se podrazumeva da idemo da jedemo rezance. Nekada imam vremena ali sad nam je to čitava akcija kada moram da vodim i bebca jer on neće da sedi mirno i kada su zajedno naprave čitav haos.
I da bi olakšala svima , ja lepo odem kupim domaće kineske rezance u kineskom tržnom centru i natenane napravim kući.
E, a kako ih samo Kinezi prave... pa ja nekada stojim pola sata i gledam ispred izloga kako razvlače testo , vrte, kidaju... prava nauka. To izgleda ovako :
Chinese Noodle Making - Toronto Canada
i teško da ću ikada naučiti :))))).
Potrebno za kineske rezance iz woka:
- domaći kineski rezanci
- tofu sir
- jaje
- kineski kupus
- bok choy
- šitake
- kineski kupus
- šargarepa
- crni luk
- beli luk
Pordinstati na ulju malo crnog luka, pa dodati beli luk a onda tofu.
Sledeće ide jaje, koje polomimo u woku a onda štapićma ili varjačom izmutimo.
Dodajemo zatim bok choy, šitake, p akineski kupus i šargarepu.
Vatra na plinu mora da bude jaka i svo vreme mešati i mešati. Ubaciti kuvane rezance i opet mešati da se sve lepo pomeša.
Dodati tamari ili soja sos, možda malo i posoliti.
Opet brzo promešati i služiti toplo.
Prodavnica zdrave hrane Rotkvica
Neko vreme nije bilo kuvanja, samo jelo s nogu... :))))
a evo i razloga.
Otvorili smo prodavnicu zdrave hrane Rotkvica.
Ispunila mi se dugogodišnja želja mada su me svi ubedjivali nije momenat, nije ti neko mesto... ali nama se tako svideo lokal koji ima sopstvenu bašticu, ne mogu reći da nije prometna ulica jer ljudi non-stop cirkulšu i ako su sve to male uličice ali ne znam ni sama šta me je privuklo.
U svakom slučaju dok ne probamo nećemo znati šta nam je činiti dalje.
I eto postaviću malo sličica da vidite kako to izgleda, svaka kritika dobrodošla :)))
I dalje sklapamo, sredjujemo, svakim danom nam pristiže nova roba ... I dalje smo na sedmnom nebu veseli zbog svega ....
Nikako ne mogu da nadjem slike od ulaza u radnju ali postaviću drugi put.
Prodavnica se inače nalazi u Požarevačkoj 13 na vračaru. Prvobitna ideja mi je bila priprema makrobiotičke , veganske i vegetarijanske hrane ali nisam bila sigurna koliko ljudi stvarno žele to da jedu :))) , prodavnica je početak a za kasnije videćemo.
a evo i razloga.
Otvorili smo prodavnicu zdrave hrane Rotkvica.
Ispunila mi se dugogodišnja želja mada su me svi ubedjivali nije momenat, nije ti neko mesto... ali nama se tako svideo lokal koji ima sopstvenu bašticu, ne mogu reći da nije prometna ulica jer ljudi non-stop cirkulšu i ako su sve to male uličice ali ne znam ni sama šta me je privuklo.
U svakom slučaju dok ne probamo nećemo znati šta nam je činiti dalje.
I eto postaviću malo sličica da vidite kako to izgleda, svaka kritika dobrodošla :)))
I dalje sklapamo, sredjujemo, svakim danom nam pristiže nova roba ... I dalje smo na sedmnom nebu veseli zbog svega ....
Nikako ne mogu da nadjem slike od ulaza u radnju ali postaviću drugi put.
Prodavnica se inače nalazi u Požarevačkoj 13 na vračaru. Prvobitna ideja mi je bila priprema makrobiotičke , veganske i vegetarijanske hrane ali nisam bila sigurna koliko ljudi stvarno žele to da jedu :))) , prodavnica je početak a za kasnije videćemo.
Minjine kupus kifle
Odavno sam pravila ove Minjine kupus kiflice kada su nam dolazili gosti...
Uspele su i stvarno se jako lako prave.
Mi smo ih služili uz pire od nauta i salatu od paradajza.
Recept možete naći na Minjinom blogu Minjina Kuhinjica
http://www.blogoye.org/kuhinjica/60380/Kupus+kifle.html
Blog je odličan za svakog po nešto, a tooorte kako ukrašava... svaka čast.
Bubamarice, leptirići, cvetići prava umetnost...
Evo i ja ću ovde ponoviti sastojke:
Potrebno za testo:
- 550 gr brašna
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 100 gr margarina za mazanje (Dobro jutro,Rama,Remia....)
- 2 žumanceta
- 1 kašičica soli
- 100 gr sira
Za fil umutiti margarin i žumanca i dodati so.
Nadošlo testo podeliti na dva dela, svaki deo posebno sa oklagijom razviti na 3-4 mm debljine. Sa 1/2 umućenog fila, premazati razvučeno testo.
Sir izgnječiti i posuti po premazanom testu. Ako volite veću količinu sira, možete slobodno staviti više u odnosu na mene.
Sa tacnom za šoljicu za kafu ili neki tanjirić, seći testo kao što je na slici. Uži deo treba da bude oko 2 cm širine.
Testo sečete da vam jednom uži deo bude gore, pa onda dole,u cik-cak potezima.
Kifle složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu na 200 °C da se zagreje, a kifle ostavite da u međuvremenu narastu. Kada se rerna zagrejala, nadošle kiflice premažite sa umućenim belancetom i pospite sa susamom ili lanom, a onda stavite da se peku u zagrejanoj rerni oko 18 minuta ili već zavisno od vaše rerne.