среда, 29. април 2009.

Tortilja

Potrebno:

- krompir kuvani
- rotkvice
- maldi luk
- kiselo mleko
- pečurke

Ovo je tortilja od ostataka :). Pošto sam pravila bebi kašicu sa krompirom, ostavila sam jedan sebi, izgnječila i stavila preko tortilje. Prelila sa 2-3 kašike ekstra kiselog mleka, iseckala rotkvice , mladi luk i dodala propržene pečurke par komada koje su mi ostale od juče...

Tortilju sam pravila kao u receptu
Tortilja sa povrćem i pečurkama
koristila sam Ludo testo koje je umešeno pre nekoliko dana.




Bonžita

Potrebno:
- 300 grama mešavine po izboru
ja sam stavila sledeće:

kornfleksa 100 gr
ekspandiranog pirinča 100 gr
lana 30 gr
susama 50 gr
badema 50 gr
pečene golice 50 gr
suncokreta 30 gr
brusnica 30 gr
suvog groždja 30 gr
kokosa 30 gr

- ječmeni slad 2-3 supene kašike

Ječmеni slad zagrejati u šerpici, neka se rastopi pa preliti polako preko mešavine i mešati.
Kada se sve lepo sjedini staviti na papir za pečenje . Pritiskati prstima dok se sve polako ne razlije po papiru pa prekriti novim parčetom papira za pečenje. Pritisnuti nečim, ja sam koristila dasku za sečenje. Pritiskati da bi se dobila bonžita debljine malog prsta, mada je to stvar izbora , može deblja može i tanja. Oblikovati veliki pravougaonik.




Staviti u frižider na par sati. Izvaditi iz frižidera, iseći i jedan deo spakovala u foliju i čuvati u frižieru. Bonžita ispada kao prava, ukusna, slatka a pruža vam mogućnost da napravite sastav koji vi želite.

уторак, 28. април 2009.

Lanene pločice

Pronašla sam na sajtu Coolinarka.com ovaj recept i videla da pripada Babuci
Pod svodom zivota


Pločice su ispale super , prezadovoljna sam.

Evo ovde je originalni recept
Lanene plocice
a ja sam nešto sitno izmenila jer nisam imala sve sastojke i radila sam pola mere

Potrebno:

100 gr integralnog brasna
200 gr graham brašna
100 gr pirinčanog brašna
100 gr raženog brašna
50 gr susama
50 gr lana
1 dcl maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica meda
1/2 kašičice sode bikarbone
1 dcl jogurta
mlake vode po potrebi ( oko 1 dcl sam dodala)

Pomešati sva brašna , sodu bikarbonu i so pa promešati. Dodati sve ostalo. Potrebno je dodati i malo vode oko 1 dcl. Mesiti i samo mesiti :) sve će se lepo sjediniti. Neka odstoji neko vreme i onda oklagijom rastanjiti.
Ja sam pravila malo deblje i one obične tanke pločice. Deblje se peku 15ak minuta na 180 C a tanje malo manje od 10 minita. Ali obavezno proveravajte jer se lako prepeku. Čim maaalo dobiju boju izvaditi ih. Spakovala sam ih u limenu kutiju od medenog srca da ostanu krckave i sveže.
Mada su pojedene za manej od 24 sata...









Krompir paprikaš sa sejtanom

Potrebno:

- krompir.......... 4-5 kom
- šargarepa....... 3-4 kom
- luk................... 2 kom
- peršun............ veza
- mladi luk........ 2 kom
- pečurke.......... 300 gr
- sejtan.............. 300-400 gr
- so, biber, ruzmarin, aleva paprika

Propržiti sejtan na malo ulja i dodati so, alevu papriku i biber.



U loncu prodinstati kratko luk pa dodati krompir, šargarepu
a zatim i proprženi sejtan , pečurke , luk







Šargarepu kada je skuvana staviti u blender i napraviti kašu pa opet vratiti u lonac.
Vezicu peršuna iseckati pred kraj kuvanja i dodati jelu. Kuvati još minut , dva pokriti lonac i ugasiti vartu.

понедељак, 27. април 2009.

Omlet od tofu sira

Potrebno:

- spanać
- šargarepa
- prazilik ili mladi luk
- brokoli
- kukuruz
- klice mungo pasulja
- tofu sir
- kurkuma začin
- tamari sos ili so
- senf

Koristiti povrće po želiji tikvice, krastavac, karfiol... šta god vam padne napamet i omlet uvek ispadne ukusno



Izgnječiti tofu sir i momešati sa senfom i tamari sosom



Dodati kurkuma začin.



Prodinstati povrće na malo ulja





Dodati izgnječen tofu i dobro izmešati i propržiti sve zajedno 10ak minuta.



Omlet je gotov

понедељак, 20. април 2009.

Marinirani tofu sa žitaricama i klicama

Potrebno:
- tofu sir
- golica
- tamari sos
- senf

- mladi luk
- aleva paprika
- šargarepa
- susam
- pirinač, proso i mungo pasulj
- klice lucerke

Marinada:

Pomešati senf , tamati sos, bosiljak ( ili neki grugi začin po želji) i biber pa uvaljati tofu sir i ostaviti da odstoji



Posuti seckanom golicom golicom.




I pržiti na malo ulja. Golica će možda prilikom okretanja spasti sa tofu sira ali nema veze neka se prži sa strane pa ćemo je kada se tofu isprži staviti preko.



Skuvati proso , pirinač mungo pasulj ili bilo koje žitarice po želji.
Mogu se koristiti i ostaci žitarica od jučerašnjeg dana.



Propržiti na malo ulja:
maldi luk, šargarepu i susam pa dodati alevu papriku a nakom nekoliko minuta i žitarice kuvane.
Sve lepo promešati, dinstati 10ak minuta i pomeriti sa vatre.



Jelo je gotovo. Umesto salate poslužene klice lucerke.

Srećan uskrs

Srećan uskrs svima.

Христос Воскресе


Ovo je meni pooooooooosebno jaje jer ga je napravila moja mala Mia specijalno i samo za mene :)))))) u vrtiću.




Evo naših jaja i malih poklon korpica za klince sa jajima od prepelice.



петак, 17. април 2009.

Pancakes

Potrebno:

2 1/2 šolje brašna ( stavila sam pola crnog pola belog)
2 1/2 šolje sojinog mleka ili vode
2 kašike šećera
2 kašike praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašičica soli

Ja sam pisala šolje ali je mera ustvari cup 1 cup je 16 kašika supenih ili 240 grama.

Umutiti smesu i kutlačom vaditi i stavljati na tiganj ili ploču.
Filovati po želji , ja sam stavila posni šlag, džem od šipka i višnju.








Recept preuzet sa sajta http://vegweb.com
Easy Pancakes

среда, 15. април 2009.

Sarmice od zelja sa tofu sirom

Potrebno:

- zelje........................2 veze
- kuvani proso.........šolja
- kuvani pitinač.......šolja
- šargarepa..............3 kom
- kupus....................šolja
- crni luk.................2 kom
- tofu sir..................250 gr.
- tamari sos
- paradajz sok .......šolja
- so , biber


Prodinstati luk, pa dodati rendanu šargarepu, rendan kupus i izgnječen tofu sir.




Nakon 15ak minuta dodati proso i pirinač koji su prethodno skuvani.
Posoliti , pobiberiti..





Zelje optari i skinuti žilu da bi se lakše motale sarmice.



Popariti ga u vreloj vodi 10ak sekundi.



Motati sarmice.




Preliti sa tamarijem, vodom i paradajz sokom.







Služiti po želji sa kiselim mlekom.

Tortilja sa povrćem i pečurkama

Potrebno:
- ludo testo za tortilje
- šiitake pečurke
- kukuruz kuvani
- šargarepa sirova rendana
- zelena salata
- sremuš
- crveni kupus
- dimljeni tofu
- majonez

Priprema:
- tortilje peći na tiganju ili ploči, malo ih nauljiti i staviti p u plastičnu kesu do filovanja
- šiitake mogu sirove da se stave u tottilju ali ja sam ih malo na ploči prporžila
- kukuruz skuvati
- ostalo povrće samo iseckati

Po suuuper receptu koji sam našla na blogu Cooks and Bakes
napravila sam Ludo testo
a od njega fenomenalne tortilje koje ne pucaju, koje su savitljive i mogu da stoje a da se ne osuše...



Umesto običnog mleka stavila sojino mleko.


Ludo testo

Sastojci:

1 kg brašna integralnog
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 kvasac (kocka od 40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
1 čaša jogurta
2 jaja
1/2 l mleka sojinog mleka

Postupak:
1. U veeeeliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2. Kvasac razmutiti sa šećerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3. Dodati ulje, jogurt, jaja i sojino mleko. Zamesiti glatko testo i ostaviti u frižideru najmanje 2-3 sata.
4. Zaštititi od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru, vaditi po potrebi i upotrebiti prema želji i inspiraciji...



Filovati tortilju sa povrćem i pečurkama i po želji dodati majonez

понедељак, 6. април 2009.

Salata sa tofu prelivom

Potrebno:
- krastavac
- šargarepa
- klice mungo pasulja
- blitva
- susam

Preliv:
- tofu
- senf
- tamari
- djumbir

Povrće iseckati ,promešati i posuti susamom.
Sastojke za preliv umutiti u blenderu.

субота, 4. април 2009.

Dobar sok za dobro jutro



Sok od kupusa i šargarepe

Kupus:

- izuzetan izvor vitamina C
- sadrži magnezijum, kalcijum, magnan, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline
- odličan izvor folne kiseline koja je potrebna za pravilan razvoj ploda
- efikasan u lečenju čira na želucu
- čisti organizam od toksina
- smanjuje rizik od raka dojke.
- smanjuje rizik od raka debelog creva
- smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
- pomaže kod reumatizma i problema sa kožom

Šargarepa:

- izuzetan izvor vitamina A
- sadrži vitamine K, C, B1, B3, B6
- magnezijum, folat
- odličan antioksidans
- smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
- poboljšava vid
- karotin deluje prevetivno protiv raka

Raznobojna slana torta

Naišla sam kod Gage - Grne na odličan recept, koji već neko vreme hoću da napravim i pošto su mi dolazili gosti odlučih se napokon na ovu slanu tortu.
Ovo je recept u originalu
Raznobojna slana torta

E sad, ja sam imala dve kore od spanaća i jednu sam pravila sa ajvarom umesto aleve paprike.
Punjenje se razlikuje

Prvi sloj:
Kečap, krem sir i malo margarina

Drugi sloj:
Kiseli krastavci sitno, sitno seckani i pavlaka

Treći sloj:
Ajvar i sremski sir

Ukrašeno jajima